Úterý, 19. března 2024

V Beskydech je asi desítka rysů, šelmy mapují ochránci přírody

V Beskydech je asi desítka rysů, šelmy mapují ochránci přírody

Až deset rysů žije podle odhadů zoologů v Beskydech a přilehlé pohraniční oblasti Slovenska. Vzácně zde žijí i vlci a medvědi, sdělila dnes ČTK Dana Bartošová z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. Výskyt velkých šelem v Beskydech ochránci přírody začnou znovu mapovat ve čtvrtek. Do terénu vyrazí několik desítek dobrovolníků z řad pracovníků Chráněné krajinné oblasti Beskydy i veřejnosti. Takzvané vlčí hlídky mají být i prevencí proti pytlákům.

"Mapování velkých šelem v Beskydech se uskuteční už po jednatřicáté, poprvé to bylo v roce 1984. Podle stop ve sněhu či blátě a dalších pobytových znaků, jako je trus či kořist, zjišťujeme, kolik šelem se v území o rozloze 1200 kilometrů čtverečních pohybuje," uvedla Bartošová.

Stopaři se v terénu pohybují po stanovených trasách na běžkách či sněžnicích, případně pěšky. Kromě velkých šelem zaznamenávají i výskyt ostatních druhů zvířat.

Beskydy jsou zatím jedinou oblastí v republice, kde rysi, vlci a medvědi společně žijí. Pohyb krajinou jim však podle ochránců komplikují nejen silnice s hustým provozem, ale i pytláci. "Navzdory civilizačním překážkám se medvědům občas podaří proniknout z Beskyd dále na západ. Vlci se v poslední době díky své pohyblivosti a přizpůsobivosti objevují i v dalších pohořích na severu Čech a Moravy, v chráněné krajinné oblasti Kokořínsko - Máchův kraj dokonce vloni odchovali mláďata. Rysové žijí v České republice na více místech," podotkla Bartošová.

Rys ostrovid, medvěd hnědý a vlk obecný jsou v ČR chráněni. Kvůli jejich výskytu je chráněná krajinná oblast Beskydy zařazena mezi evropsky významné lokality velkých šelem.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů