Středa, 24. dubna 2024

Motorovým lodím se má otevřít největší z novomlýnských nádrží

Motorovým lodím se má otevřít největší z novomlýnských nádrží

Ministerstvo dopravy se chystá povolit provoz motorových lodí a vodních skútrů na největší z novomlýnských nádrží na Břeclavsku, takzvané Dolní nádrži. Ta vypadla ze seznamu zakázaných vodních ploch v novele vyhlášky stanovující místa, kde není možné motorová plavidla provozovat. Provoz rekreačních plavidel s omezeným výkonem i emisemi výfukových plynů nebude podle úřadu významným omezením pro jiné rekreační aktivity a životní prostředí.

"Navrhujeme pouze jednu změnu v povodí Moravy, a to vyřazení ze seznamu vodní nádrže Nové Mlýny III. Tato nádrž splňuje všechny podmínky pro provoz plavidel se spalovacími motory," řekl ČTK mluvčí ministerstva dopravy Martin Novák. Podle něj už nyní na nádrži motorové lodě běžně jezdí a jsou zde vydávány výjimky příslušným vodoprávním úřadem nejen na jednorázové akce.

Z trojice novomlýnských nádrží má být do budoucna provoz motorových lodí zakázaný pouze na střední nádrži. Na zbylých dvou by mohla podle novely vyhlášky jezdit plavidla, které nemají motor s výkonem převyšujícím deset kilowattů. Ten odpovídá výkonu malé motorky s objemem válců do 125 centimetrů kubických.
V Česku je podle ministerstva dopravy v evidenci na 11 tisíc malých plavidel, které z převážné většiny slouží k rekreačním účelům. Stanovením jasných pravidel používání motorových lodí na novomlýnské Dolní nádrži, která je čtvrtou největší v Česku, odpadnou důvody pro podezření z korupčního jednání při vydávání výjimek pro plavbu s motorovými loděmi, argumentuje v materiálu ministerstvo.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů