Pátek, 29. března 2024

Výstava v Moravském zemském muzeu: Vulkány - tepny země

Výstava v Moravském zemském muzeu: Vulkány - tepny země

19. 12. 2014 - 20. 9. 2015

Vulkány - mohutné hory chrlící oheň a lávu přitahovaly pozornost člověka od pradávna. Pro antického básníka byly sídlem bohů, pro středověkého scholastika projevem pekelných sil a pro geologa okem do nitra Země. Zatímco nejhlubší vrt světa na poloostrově Kola dosahuje hloubky přes 12 km, sopky svými přívodními kanály vyvrhávají horniny spodní části kůry nebo dokonce svrchního pláště ze 150 až 200 km. Vulkanismus představuje obrovskou zemskou sílu a byl v geologické minulosti bezesporu příčinou mnohých vymírání na Zemi. Vedle své ničivé síly sopky hrají důležitou funkci v udržování rovnováhy toků zemských energií, jsou úchvatné svou mohutností, tajemností i krásou. Úrodná půda na úbočích sopek navzdory nebezpečí odpradávna přitahovala obyvatele k osídlení.

Výstava seznámí návštěvníky s fenoménem vulkanismu na Zemi a zároveň se věnuje sopečné činnosti na území České republiky, jejíž nejmladší projevy tvoří rozpoznatelný reliéf v krajině jako např. České středohoří, Doupovské hory v Čechách či Uhlířský vrch nebo Venušina sopka ve Slezsku. Výstava presentuje téma vulkanismu především zážitkově. Návštěvníci pocítí pohyby zemské kůry na zemětřesné desce a speciální efekty je zavalí sopečným popelem.

Podíváme se do nádherného mikrosvěta sopečných hornin, připomínajícího vitrážová okna katedrál. Ve vitrínách vedle minerálů zazáří polodrahokamy a drahokamy pocházející ze sopečných hornin - acháty, ametysty či české granáty. Na pomyslném vrcholu pyramidy zazáří diamant. Avšak nevyčíslitelnou historickou hodnotu má exponát - nejstarší evropská fosilie savce tzv. hlodavec z Valče z úpatí Doupovských hor. Vrací se po 300 letech na chvíli do České republiky.

Zkamenělina byla objevena na konci 17. století, poprvé literárně zmíněna v roce 1718 a zkoumána takovými osobnostmi jako byly Carl Linné nebo George Cuvier.

V rámci výstavy bude mít návštěvník možnost sledovat formou projekce působivé záběry vulkánů z celého světa. Návštěvníkům, kteří si rádi ověřují své znalosti, schopnosti a svou dovednost, budou k dispozici hravé geologické aktivity pro nejrůznější věkové kategorie, které zábavnou formou přiblíží a vysvětlí, především dětem, základní geologické pojmy jako vulkanismus, pohyby zemských desek atd.

Pracovníci geologicko-paleontologického oddělení ve spolupráci s Dětským muzeem připravují k výstavě výukový interaktivní program pro školní skupiny a zajímavé sobotní programy pro veřejnost.

Výstavu bude doprovázet cyklus přednášek na téma vulkanismu s předními našimi geology.

Záštitu nad výstavou převzal primátor statutárního města Brna Roman Onderka.

Doprovodný program k výstavě

Cyklus přednášek

ZDROJ: www.mzm.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů