Středa, 24. dubna 2024

Synchronní reluktanční motor - cesta k úsporám

Synchronní reluktanční motor - cesta k úsporám

Zvyšování účinnosti elektrických motorů je velmi aktuální téma nejen proto, že elektrické pohony spolykají 64 % elektrické energie spotřebované v průmyslu1. Zvyšování účinnosti klasických asynchronních motorů nebude možné realizovat donekonečna. Použití vzácných zemin není technicky ani ekonomicky efektivní, proto výrobci elektrických motorů přicházejí s novou koncepcí elektrických motorů na principu reluktance.

Návrat synchronních reluktančních motorů

V literatuře nalezneme zmínky o výše uvedené technologii již od roku 1923. Tyto motory se ovšem za celou dobu historie nerozšířily z laboratoří do průmyslu, protože na rozdíl od klasických motorů vyžadují pro práci náročné řízení frekvenčními měniči, které byly dříve drahé a nestabilní. Teprve s rozvojem polovodičových prvků, s širokým rozšířením frekvenčních měničů mezi zákazníky a především z důvodu neustále rostoucích požadavků na úspory elektrické energie se výrobci postupně vrací k této původní technologii.

www.youtube.com

V čem spočívá úspora?

Synchronní reluktanční motor je třífázový elektrický motor bez permanentních magnetů, optimalizovaný pro provoz s frekvenčním měničem. Stator je stejný jako u klasického asynchronního motoru. Rotor ale netvoří kotva nakrátko, pouze paket elektromagnetických plechů, které mají rozdílný magnetický odpor ve dvou, či více na sebe kolmých osách.

Synchronní reluktanční motor se snaží vždy natočit rotor ve směru elektromagnetického pole statoru tak, aby měl co možná nejmenší odpor. Otáčí se vždy synchronními otáčkami, a tím nevznikají vysoké proudy v rotoru. To eliminuje ztráty v rotoru, které tvoří u klasického asynchronního motoru kolem 20 až 35 % z celkových ztrát motoru. Uplatnění těchto motorů je například v oblasti čerpadel, ventilátorů, kompresorů nebo odstředivek.

Rozšíření synchronních reluktančních motorů ovšem není pouze otázkou technickou a ekonomickou. Jako každá principiální změna se vždy setkává s problémy vyplývajícími z předsudků.

ZDROJ:new.abb.com

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů