Úterý, 19. března 2024

Hladina Bajkalu podle ekologů klesla na kritickou úroveň

Hladina Bajkalu podle ekologů klesla na kritickou úroveň

Hladina sibiřského jezera Bajkal klesla pod kritickou hranici, což může mít neblahý dopad na obyvatelstvo i na unikátní ekologický systém regionu kolem této největší zásobárny sladké vody na světě. Podle agentury AFP na to dnes upozornili ruští ochránci životního prostředí.

"Hladina jezera klesla a je o dva centimetry pod hranicí 456 metrů nad mořem," sdělil agentuře Arkadij Ivanov, ředitel programu organizace na ochranu přírody Greenpeace. Přitom 456 metrů je podle ruské vlády minimální tolerovatelná hladina Bajkalu, dodal ekolog.

Úřady Burjatské autonomní republiky, která s jezerem sousedí, kvůli znepokojení z nejnižší hladiny jezera za posledních 60 let vyhlásily už koncem ledna poplach. Republikové oddělení ruského ministerstva pro mimořádné situace zejména zavedlo pohotovostní sledování dodávek do okolních vesnic, jimž hrozí nedostatek vody.

"Jako první jsou tímto novým poklesem vody postiženy ryby a celý ekosystém," konstatoval Ivanov. Snížení hladiny jezera je podle něj zejména důsledek činnosti člověka a mimořádně suchého roku. "Nedá se nic dělat. Nezbývá než doufat, že nadcházející rok bude dostatečně deštivý a že bude více prostředků na expertízy," dodal.
Podle specialisty na Bajkal Gennadije Čegasova patří k hlavním problémům ochrany jezera získávání spolehlivých meteorologických předpovědí, aby bylo možné lépe regulovat využívání vody podniky. "Loni byly vyhlídky dobré, a najednou (podniky) čerpaly víc vody, než by čerpaly, kdyby věděly, že rok bude suchý," poznamenal vědec.

Bajkal, jehož hloubka dosahuje až 1680 metrů, obsahuje pětinu světových zásob sladké vody. Na seznam světového dědictví UNESCO bylo jezero zapsáno v roce 1996.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů