Čtvrtek, 28. března 2024

Newsletter Chytrá energie - brezen 2015

Newsletter Chytrá energie - brezen 2015
Energetická politika

Světové obnovitelné zdroje a česká energetická koncepce

Dvě čísla z energetických statistik za rok 2014 působí skutečně ohromujícím dojmem. Německo pokrylo 27 % své spotřeby elektřiny z obnovitelných zdrojů a Dánsko 39 % jenom z větrných elektráren. V případě Německa obnovitelné zdroje poprvé v historii překonaly ve výrobě elektřiny elektrárny na hnědé uhlí. Dánové pak v praxi dokazují, že při nasazení metod řízení poptávky a při spolupráci se sousedními státy se může i nestabilní zdroj stát dominantním. Dánsko i Německo ukazují, že jejich koncepce, jejichž cílem je přechod k systémům s převahou obnovitelných zdrojů, jsou postupně naplňovány.

Čtěte dál


Obnovitelné zdroje

Zelená energie ve službách občanů

Obnovitelné zdroje energie z nás vysávají peníze, jsou neefektivní a jejich podpora slouží jen úzké vrstvě ,,solárních baronů". Takovou představu se podařilo nezodpovědným a s atomovou lobby provázaným politikům vsugerovat většině Čechů. Stačí přitom přejet hranice do Německa nebo Rakouska, abychom uviděli, že realita je přesně opačná. Z obnovitelné energie tam profitují především domácnosti, ale také obce a města.

Čtěte dál

Obnovitelné zdroje

Šance pro vaši fotovoltaickou střechu je tu

Po letech démonizování obnovitelných fotovoltaických zdrojů energie a kladení překážek jejich rozvoji se konečně začínají podmínky zlepšovat. Současná vláda po dvou letech plní jeden ze slibů svého programu - podporu solárních elektráren na střechách. Program Nová Zelená úsporám bude nově od léta 2015 finančně podporovat instalaci fotovoltaických panelů na rodinných domech ať už samostatně, nebo v rámci celkového snížení spotřeby energie objektu pomocí zateplení. Kromě finanční podpory se také zjednodušují podmínky pro připojování fotovoltaických zdrojů do instalovaného výkonu 10 kW do distribuční sítě. Majitel fotovoltaického systému nově nebude potřebovat licenci na obchodování s elektřinou.

Čtěte dál


Jaderná energetika

Mládkova vize atomového státu

Když v dubnu loňského roku odmítla vláda dlouhodobě garantovat návratnost projektu nových reaktorů v Temelíně a tendr na dodavatele tak bezprostředně poté ČEZ ukončil, dostali zároveň ministři průmyslu a financí za úkol předložit strategii, jak v naší zemi dál s jádrem. Její vznik byl držen pod pokličkou a teprve v minulých dnech byla pod názvem ,,Národní akční plán rozvoje jaderné energetiky v ČR" předložena k vyjádření ostatním ministerstvům. K ostražitosti nabádá spěch, kdy k návrhům, které ovlivní budoucnost České republiky na celé století, dostala ministerstva na vyjádření pouhých pět dnů. Návrh přitom odkazuje na schválenou Aktualizaci státní energetické koncepce, která ale přijata není.

Čtěte dál

Uhlí

Nekonečný příběh územně ekologických limitů

Po své únorové schůzi se tripartita nechala slyšet, že vládní podklady k rozhodnutí o územních ekologických limitech těžby uhlí jsou nedostatečné a vyžádala si jejich doplnění. Konečné rozhodnutí o případné expanzi severočeských povrchových dolů (ale i o státní energetické koncepci) by se tak odložilo minimálně na léto.

Čtěte dál

Klima

Na cestě k Paříži

Podle dat NASA a Amerického úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA) byl rok 2014 nejteplejším rokem od počátku měření, tedy od 1880. S výjimkou roku 1998 bylo deset nejteplejších let zaznamenáno v jedenadvacátém století. Průměrná teplota během dvanácti měsíců roku 2014 byla o 0,63 °C teplejší než průměr minulého století.

Čtěte dál


Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů