Úterý, 19. března 2024

Brno: Kamery městské policie zachytily původce černé skládky

Brno: Kamery městské policie zachytily původce černé skládky

Inovativní způsob dohledu na bezpečnost ve městě přinášejí brněnští strážníci. V loňském roce dokončili testování mobilního kamerového systému, jejž sami vyvinuli. Technologii je možné využít na místech, kam dosud nesahá stálý kamerový systém, a ušetří statisíce korun, které by bylo jinak nutné vynaložit k položení optických kabelů. Přenosné kamery je možné ukrýt do korun stromů nebo je umístit na sloupy, stožáry, ale i budovy ve městě.

Způsob umístění je tedy podobný jako u fotopastí, využití je ovšem výrazně širší. Mobilní kamery lze nasadit i na aktuální úkoly. To mimo jiné znamená, že strážníci mohou pružně reagovat na protiprávní jednání v konkrétní lokalitě. Pokud se v některé části Brna začnou kumulovat problémy, umístí hlídky do oblasti kameru a v reálném čase je možné dění zaznamenat (a následně pomocí nahrávky dokázat). Stejně tak je možné monitorovat například manifestace a demonstrace, protestní pochody nebo riziková sportovní utkání.

Výrazná výhoda spočívá v napojení kamer na mobilní data. Praktický význam tkví v možnosti sledovat veškeré dění z kamer živě na mobilních zařízeních jako jsou tablety, chytré mobilní telefony, ale pochopitelně i na běžných stolních počítačích. Dohled v tomto smyslu je možný odkudkoliv, kam mobilní data sahají. Strážníci v terénu tedy teoreticky mohou být připraveni k zákroku přímo ve vedlejší ulici. Kromě hlídek má přístup k přenosu i operační středisko, dohledové centrum a tzv. dozorčí na konkrétní služebně. Dozorčí rozdělují úkoly hlídkám v jednotlivých městských částech a v případě, že je v lokalitě zřízený pevný kamerový systém, sledují dění na monitorech.

Druhým způsobem využití je dlouhodobý dohled. Kamery se nasazují například v blízkosti památkově chráněných budov, kulturních památek nebo na místech, kde si bezpečnostní situace zaslouží trvalejší sledování. V roce 2014 městská policie pomocí mobilní kamery hlídala prostory ostrůvků před hlavním nádražím nebo některé památníky. Přenosná zařízení jsou nedocenitelná i za situace, kdy dojde k technickému výpadku na některém z důležitých pevných kamerových bodů.

Přenosné kamery jsou vybavené infračerveným přísvitem a samy se adaptují při špatném okolním osvětlení.

Přestože mobilní kamery strážníci doposud pouze testovali, zaznamenali díky nim již několik úspěchů v boji s kriminalitou. Například v Židenicích dopadli pachatele, který opakovaně zakládal černé skládky. V západní části Brna hlídky hned první den používání usvědčily skupinu, která na veřejnosti pravidelně popíjela alkohol, žebrala a vyvolávala potyčky s kolemjdoucími.

Doufejme tedy, že se podaří v budoucnu usvědčit ještě více výtečník, jež v Brně dělají nepořádek, který stojí naši společnou kapsu milióny korun.

Click for Options

ZDROJ: Městská policie Brno, upraveno Enviweb, foto: SAKO Brno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů