Úterý, 23. dubna 2024

Nejlepší je neplýtvat

Leader´s Voice

Nejlepší je neplýtvat

AUTOR: Daniel Beneš
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Hlavní překážkou hospodářského úspěchu Evropské unie v globální konkurenci není levná pracovní síla v Číně nebo Indii, obchodní omezení mezi Evropou a USA ani příliš velká závislost na dovozu ropy a plynu. Je jí především Evropská unie samotná.

Evropa disponuje velmi vzdělanou společností. V mnoha oblastech technologického pokroku dokáže obstojně držet krok a často udávat směr. Oproti jiným koutům světa má obrovskou výhodu ve své různorodosti. Starý kontinent má však také obrovský talent svůj potenciál neustále omezovat a svazovat svou rozmanitou pestrost regulacemi. A v nelehké ekonomické situaci, kdy stále panuje velká nejistota, si pod sebou podřezávat vlastní větev.

Jako energetik musím zmínit oblast, které se každodenně s plným úsilím věnuji. Politika Evropské unie jak v energetice a ochraně klimatu, tak v povolovacích a environmentálních opatřeních dnes nepřispívá naší konkurenceschopnosti na globálních trzích, právě naopak. Negativně bohužel ovlivňuje prosperitu, zaměstnanost a blahobyt lidí žijících v Evropské unii. Zejména díky zásahům Bruselu je dnes cena elektřiny v Evropské unii dvojnásobně vyšší než v USA. S takto nastaveným startovním handicapem se pak těžko konkuruje...

Průmyslové podniky, zejména v odvětvích s energeticky náročnými provozy, jaké mají například cementárny nebo papírny, neomezuje v exportu ani tak vývoj kurzu koruny, jako právě cena elektřiny, která je pro ně nejdražším vstupem.

Rozhodující slovo v tom, jak bude vypadat evropská energetická politika, mají velké státy, zejména Německo a Francie. Česká republika však do těchto jednání aktivně vstupuje se snahou najít v energetice taková řešení, která vyhoví mantinelům a cílům definovaným Evropskou unií a zároveň nepřinesou další zvyšování ceny elektřiny pro koncové spotřebitele. Jedním z nich mohou být energetické úspory, pro které se v domácnostech ale i v podnikatelském sektoru nabízí velký prostor. Právě investice do nových energeticky úspornějších technologií jsou cestou, jak můžeme zvyšovat svou konkurenceschopnost, a jsou tedy i cestou k větší prosperitě.

Na první pohled se může zdát paradoxní, když zde jako zástupce jedné z největších energetických společností v Evropě propaguji, aby firmy spotřebovávaly méně elektřiny, kterou my vyrábíme. Přes toto krátkozraké vidění trhu jsme se však v ČEZ dávno přenesli. V energetických úsporách vidíme velký obchodní potenciál. Spočívají totiž v chytrých řešeních realizovaných na klíč pro firmy i pro domácnosti, počínaje navržením projektu a instalací a konče financováním investice, která k úsporám vede. Toto je oblast, které se čím dál intenzivněji věnujeme.

Jsem opravdu přesvědčen o tom, že energetická efektivita může podpořit podnikání a přispět k zajištění konkurenceschopnosti naší země i celé Evropy. Pro Českou republiku to navíc platí dvojnásob - vzhledem ke struktuře tuzemské ekonomiky leží největší potenciál úspor energie v oblasti průmyslu.

České průmyslové podniky mají ve srovnání se Západem v efektivním využívání energií mnohem větší rezervy, tím pádem tak mohou svou pozici jen a jen výrazně vylepšit.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů