Čtvrtek, 25. dubna 2024

Brno: Časovaná bomba tiká v brněnských Žabovřeskách

Brno: Časovaná bomba tiká v brněnských Žabovřeskách

Stranou zájmu obyvatel brněnských Žabovřesk tiká časovaná bomba schovaná v bujné zeleni Žabovřeských luk. Jedna velká černá skládka vedle druhé skrývá vybavení domácnosti, stavební odpad, ale dají se najít i vyjeté oleje, azbestové desky, obaly od barev, staré lednice atp. To vše asi čeká na dvacetiletou vodu, která by louky vyplavila.

Kde leží jižní hranice městské části Žabovřesky? Většina občanů za psychologickou hranici pravděpodobně vnímá kapacitní komunikaci na ulici Kníničské, kde je svedena doprava z Bystrce na Velký městský okruh. Ve skutečnosti vede hranice mezi Žabovřeskami a Jundrovem uprostřed koryta řeky Svratky. Území mezi řekou a ulicemi Jundrovská, Kníničská a Žabovřeskou se nazývá Žabovřeskými loukami..

Před rokem 1989 na tomto území fungovalo jednotné zemědělské družstvo, jež produkovalo květiny a chutnou zeleninu.Jeho zašlou slávu dnes připomínají pouze částečně rozbité skleníky. Po r. 1989 byly zřejmě pozemky vráceny čí prodány mnoha soukromým vlastníkům, kteří si na místě zřídili provozovny.Další pozemky vlastní i Město Brno, svěřilo je MČ atp.

Že není něco v pořádku návštěvníka napadne již před vstupem do areálu. Zelený koberec trávníků je ozdoben vesele poletujícími plastovými pytlíky a dalším nepořádkem. U opuštěné vstupní budovy areálu je pohozena stará pohovka a rozbité okno. A za nimi v trávě je další a další nepořádek. Místo je také oblíbenou lokalitou, kde zaparkovat přes noc kamion, či vyluxovat auto a zbavit se nepořádku z něj. .

Po vstupu do areálu si musíte dát pozor na rychle jedoucí auta, které neustále proudí sem a tam. Z hlavní cesty vypadá situace normálně. Můžete si půjčit karavan, koupit květiny, nechat vyměnit pneumatiky, opravit auto nebo si domluvit stavební zakázku, či jít zahrát golf. V areálu se dokonce pronajímají reklamní plochy. Jen co však odbočíte z hlavní cesty, narazíte na odpudivé hromady odpadů.. Vylitý olej, hromady skla ze starých skleníků, láhve od vodky a odpad z nějaké restaurace, stavební suť, azbestové desky, prodejní stánek, nábytek, staré televize a jako vrchol všeho i staré účetní doklady. Zdá se, že všem připadá zdejší prostor jako bezpečné místo pro zbavení se libovolného odpadu.

Když se půjdeme porozhlédnout za areál bývalého JZD, tak si budeme připadat jako na nějaké exotické dovolené. V místě bývalých zahrádek, u křižovatky ulic Kníničská a Jundrovská, vyrostl nefalšovaný brněnský slum. Je tam několik nouzových přístřešků, které si zbudovali bezdomovci, ale samozřejmě žádné služby, takže odpady nikdo nevyváží a vrší se na místě. Můžeme si pogratulovat, že se Brno konečně dostává na úroveň světových metropolí, jako jsou indická Bombaj, keňské Nairobi nebo brazilské Rio de Janeiro. Nebo se snad vracíme do dob velké předválečné krize, kdy někteří lidé bydleli v písečnících apod.?

Zahrádky v jižní části ještě fungují a je to hned poznat. Odpadky se nachází až za hranicí zahrádek. Kousek dál, vedle cyklostezky linoucí se kolem řeky, stojí obvodové zdi bývalé budovy, možná chatky. Již před budovou jsou roztahané barevné matrace a mezi stěnami je to jedna velká hromada pytlů se zapáchajícími odpadky, které jenom čekají na to,aby se zde zranilo nějaké dítě nebo domácí miláček.

Největším nebezpečím je blízkost řeky Svratky a její možný rozliv při povodni.. Dle speciálních map se již pětiletá voda dostane k prvním skládkám, dvacetiletá zasáhne asi polovinu Žabovřeských luk a padesátiletá změní louky na jedno velké jezero. Odpady samozřejmě spláchne s sebou do řeky!! Skládky také vzhledem k relativně vysoké hladině podzemních vod mohou i snadno mohou kontaminovat řeku a podzemní vody.

Nelegální skládky zde jsou natolik rozsáhlé, že jsou již krásně patrny i z leteckého mapování. Doufejme, že zanedlouho nebudou vidět z vesmíru!! Snad se podaří situaci v dohledné době vyřešit, vykročeno k tomu již je.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů