Úterý, 23. dubna 2024

Diskuse: Energetické úspory jsou příležitost, nikoli povinnost

Diskuse: Energetické úspory jsou příležitost, nikoli povinnost

Evropské energetické cíle stanovily ambiciózní metu nejen ve snižování emisí a rozvoji obnovitelných zdrojů ale také na poli energetických úspor a zvyšování energetické účinnosti. O tom, jak šetřit energie tak, aby to vedlo k efektivnímu využití financí a ke zvýšení konkurenceschopnosti českého evropského hospodářství, diskutovali účastníci konference Institutu pro veřejnou diskusi tentokrát na téma Energetické úspory jako příležitost k růstu. Mezi vystupujícími byl i ministr průmyslu Jan Mládek.

Úvodního vystoupení se zhostil Vladimír Dlouhý, prezident Hospodářské komory ČR, podle kterého musí být na energetické úspory pohlíženo jako na příležitost k inovacím a zvyšování efektivity, nikoli jako na povinnost, kterou nám udělila EU. Zvlášť poté, co Německo naplno odstartovalo svou energiewende. Investice do energetických úspor průmyslových podniků by měly být podporovány z výnosů z prodeje emisních povolenek, dodal Dlouhý. ,,Pokud proběhne reforma systému EU ETS podle představ Británie, Německa a Francie, mohou dosáhnout příjmy ČR z prodeje emisních povolenek mezi lety 2015 - 2025 až 141 miliard korun," uvedl prezident Hospodářské komory ČR.

Ministr průmyslu Jan Mládek zdůraznil, že realizováním energetických úspor dojde k nahrazování dovážených fosilních paliv elektřinou, tedy nejušlechtilejší formou energie. Díky zateplení budovy se vyplatí podle předpokladů Ministerstva průmyslu temperovat jen přímotopem nebo tepelným čerpadlem, což implikuje nárůst spotřeby elektřiny. ,,Energetické úspory jsou ve velké míře realizovány v oblasti tepla a především v oblasti uhlí a plynu. Předpokládá se nárůst spotřeby elektřiny v pozitivní závislosti na ekonomickém růstu," zmínil ministr Jan Mládek.

Ředitel útvaru rozvoje podnikání společnosti ČEZ Petr Štulc je přesvědčený, že největší potenciál úspor se nabízí právě v oblasti průmyslu, u domácností je tento potenciál už z velké části vyčerpán a pro budoucí období zůstává podstatně nižší. ,,Do roku 2020 má ČR snížit spotřebu energie o 20 % oproti projekcím pro tento horizont z roku 2007. To představuje zhruba 48 PJ, což je pro srovnání dvojnásobek roční spotřeby tepla v Praze," sdělil Štulc. ,,Nejdříve by měla být podporována opatření v průmyslu, jako nákladově nejvýhodnější a s nejmenší potřebou dotace," doplnil.

Tajemník Svazu průmyslu a dopravy Jakub Vít poznamenal, že energetické úspory by se měly počítat na jednotku produkce. ,,Český průmysl s 36% podílem na celkové spotřebě a 46% podílem na HDP je jednou z nejefektivnějších činností v ČR," upřesnil Jakub Vít. Jiří Beranovský, expert na energetické úspory a jednatel společnosti EkoWATT CZ, spočítal, že potenciál energetických úspor v průmyslu činí zhruba 23 %. ,,Samotná cena energií není tak vysoká, aby podniky motivovala k investičně nákladnějším úsporným projektům, které by znamenaly úsporu nad tuto úroveň," uvedl Beranovský. Předseda řídícího výboru Šance pro budovy Ondřej Šrámek v rámci panelové diskuse na závěr řekl, že nevidí smysl v dotační podpoře investičně méně náročných opatření, protože ta se dají realizovat z vlastního kapitálu firem. Podpora by podle něj měla směřovat spíš na opatření s dlouhodobou návratností.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů