Sobota, 20. dubna 2024

Oskary míří do měst a obcí Česka

Stačí produkovat co nejméně odpadu

Oskary míří do měst a obcí Česka

Třídění bioodpadu, místní náklady na odpadové hospodářství, výše a způsob platby domácností, to jsou témata, která v současnosti skloňují na většině obecních a městských úřadů v Česku. Letos má navíc Ministerstvo životního prostředí přijít s novou odpadovou legislativou, která by měla k lepšímu třídění motivovat. Aby pomohla sdílet inspirativní příklady dobré praxe, které už v Česku existují, přichází Arnika se soutěží Odpadový Oskar. Občany spokojené s nakládáním s odpady v jejich obci či městě Arnika prosí, aby přihlásili své sídlo do soutěže. Už dnes u nás totiž existují stovky různě velkých měst a obcí, které v produkci směsného odpadu dosahují výborných, tedy nízkých hodnot pod 150 kilogramů na osobu a rok.

Více informací a přihlašovací formulář najdou zájemci na webu Arniky arnika.org

Z předběžného průzkumu Arnika zjistila, že nízké produkce směsného komunálního odpadu umí dosahovat jak obce s jen několika desítkami či stovkami obyvatel, tak třeba více než čtyřicetitisícový Jablonec nad Nisou. Město v Libereckém kraji je zatím největším, kterému se podařilo srazit průměrnou hmotnost odpadu pod 150 kilogramů na osobu a rok. Ze sídel o velikosti okolo tisíce obyvatel zase zaslouží pochvalu Nezvěstice v kraji Plzeňském. Naopak žádná data se zatím nepodařilo získat z krajských úřadů Středočeského a Karlovarského kraje. Jejich společným znakem je, že průměrné náklady na svoz odpadu na osobu a rok tady dosahují částek o 150 a více korun vyšších, než v nejlepším Královéhradeckém kraji (1).

,,Soutěž vyhlašujeme ve dvou kategoriích. První kategorie závisí na prostém čísle, které udává, kolik směsného odpadu průměrně vyprodukuje jeden obyvatel dané obce. Z vlastního zjišťování víme, že jsou u nás stovky obcí, kde je možné se inspirovat. V tomto ohledu stojí za zmínku třeba Jablonec nad Nisou, ale třeba. Cílem druhé kategorie je právě to, abychom zjistili a ostatním ukázali, jak se jednotlivým starostům podařilo srazit produkci odpadu pod 150 kilogramů na osobu a rok. Jsme přesvědčeni, že konkrétní tipy, jak předcházet vzniku odpadu a dobře ho třídit, ocení i v jiných sídlech. Dobře nastavený systém totiž přináší peníze do obecní pokladny a přitom nezatěžuje občany vysokými poplatky," říká odborník Arniky na systémy odpadového hospodářství Ing. Milan Havel.

Limit 150 kilo na osobu a rok organizátoři soutěže zvolili proto, že to je hodnota, které se se daří dosahovat i v sousedních státech, Česko se k ní ale ještě ani nepřiblížilo. Když jsou ale lidé v podobně velkých státech, jako je Česko, schopni produkovat i méně než sto kilogramů odpadů, mělo by to být podle nevládní organizace možné i u nás. Jednotlivé pozitivní příklady navíc už existují.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů