Středa, 24. dubna 2024

NS vyhověl ocelárně, nařídil znovu projednat žalobu kvůli hluku

NS vyhověl ocelárně, nařídil znovu projednat žalobu kvůli hluku

Nejvyšší soud (NS) vyhověl ocelárnám ArcelorMittal Ostrava a zrušil verdikt, podle kterého měl podnik omezit hluk ze svých provozů. Sporem se musí znovu zabývat Okresní soud v Ostravě. Podle NS je nutné například zohlednit obecnou prospěšnost výroby a srovnat situaci s jinými průmyslovými lokalitami, zjistila dnes ČTK z usnesení zpřístupněného v soudní databázi.

Žalobu podal už v roce 2008 majitel nemovitosti v ostravském městském obvodu Radvanice a Bartovice, který s továrním areálem sousedí. Okresní soud po několikaletém zkoumání dospěl k závěru, že továrna má sice výjimku z limitů, přesto žalobce obtěžuje hlukem nad "míru přiměřenou poměrům". Firmě dal okresní soud roční lhůtu na to, aby hlučnost ve vymezené oblasti omezila pod 40 decibelů v nočních hodinách. V roce 2013 pak verdikt potvrdil Krajský soud v Ostravě.

NS ale nedávno bez veřejného jednání obě rozhodnutí zrušil. Je podle něj například nutné přihlédnout k obecné prospěšnosti činnosti, ze které hluk pochází, a zvážit společenské důsledky případného zákazu. Samozřejmě to podle NS neznamená, že jednotlivci lze odepřít ochranu proti zjevně protiprávnímu zásahu jen kvůli veřejnému zájmu. "K významu činnosti však je třeba přihlédnout v hraničních situacích a také při poskytování lhůty k plnění tak, aby žalovaný měl reálnou možnost provést potřebná opatření," rozhodl senát s předsedou Jiřím Spáčilem.

Při rozhodování, zda rušení průmyslovou výrobou překračuje míru přiměřenou poměrům, také musí ostravský soud vyjít ze srovnání s podobnými industriálními lokalitami. "Je-li v místě provozována na základě příslušných povolení průmyslová výroba, nelze 'míru přiměřenou poměrům' srovnávat s místy, kde taková výroba provozována není," stojí v rozhodnutí.

ArcelorMittal Ostrava je největší hutní komplex v České republice. Roční kapacita výroby je tři miliony tun oceli. ArcelorMittal Ostrava a její dceřiné společnosti mají přes 7500 zaměstnanců.

Jan Tomandl

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů