Čtvrtek, 18. dubna 2024

Ruský Gazprom doplácí na teplé zimy a silácká gesta svého šéfa

Ruský Gazprom doplácí na teplé zimy a silácká gesta svého šéfa

Až se v listopadu do Paříže sjedou zástupci z celého světa jednat o změnách klimatu, mělo by Rusko lobbovat za co nejtvrdší redukci skleníkových plynů v atmosféře. Pokud se totiž globální oteplování, všeobecně přičítané emisím CO2, nepodaří politikům zpomalit, může ruský plynárenský koncern Gazprom přijít o mnoho miliard dolarů.

Co mohou klimatické proměny s provozními výsledky Gazpromu udělat, ukázala už loňská zima. Extrémně teplé počasí a s ním spojená menší topná spotřeba srazily dodávky ruského plynu do EU o 14 procent na 121 miliard metrů krychlových. Na propadu se zčásti podílel i konflikt na Ukrajině, vliv počasí byl ale klíčový.

Například v Česku byl loňský rok nejteplejší za 50 let, kdy jsou měření prováděna. Loňská zima byla extrémně teplá, ale ani ta letošní Gazpromu mnoho důvodů k radosti neudělá.

Další negativní zprávou pro ruského monopolního vývozce plynu jsou klesající ceny jeho suroviny, navázané se zpožděním na zlevňující ropu. Jelikož lukrativní export na Západ tvoří více než polovinu celkových tržeb firmy, bude dopad na výsledky firmy citelný.

To se negativně odrazí i na ruském federálním rozpočtu, do něhož Gazprom přispívá celou pětinu příjmů. Analytik Sberbank Alex Fak očekává, že státní pokladna by mohla přijít až o šest miliard dolarů ročně, pokud by ceny ruského plynu v Evropě v souladu s aktuální prognózou klesly o třetinu.

Gazprom sám v účetní zprávě za poslední kvartál uvádí, že jedním z hlavních rizik jeho podnikání je nejistá výše poptávky po plynu v Evropě. Vysoké ceny v uplynulých letech spotřebitele přinutily šetřit, což dokládají například vyšší prodeje úsporných kondenzačních kotlů. V Česku se jich prodá přes osm tisíc ročně, zatímco před pěti lety to nebyly ani čtyři tisíce.

Ruskému koncernu také nedělá velkou službu jeho konfrontační rétorika. Šéf Gazpromu Alexej Miller Evropě pravidelně vyhrožuje omezením dodávek. Naposledy v lednu uvedl, že místo přes Ukrajinu bude Gazprom plyn přepravovat skrze Turecko, kde ale chybí potřebné napojení na evropské sítě.

"Informovali jsme evropské partnery, je na nich, aby vybudovali potřebnou infrastrukturu," prohlásil Miller navzdory tomu, že má podle kontraktů povinnost předat plyn na slovensko-ukrajinské hranici.

Šéfové energetických firem si podle zdroje HN dělají seznamy negativních Millerových výroků, které podle nich poškozují pověst plynu jako spolehlivého zdroje energie. Bojí se, že přijdou o zákazníky.

Firmu také sužuje obyčejné diletantství. Před lety prohrála mezinárodní arbitráž s významným odběratelem, českou pobočkou RWE. Mimo jiné proto, že její zástupce s vážnou tváří při slyšení tvrdil, že "norský plyn v Česku nehoří".


50 miliard USD

loni utržil Gazprom z vývozu plynu do Evropy a Turecka.

33 procent

by měl činit podle aktuální předpovědi ruské vlády propad letošní odbytové ceny Gazpromu v Evropě.

20 procent

dosahuje podíl daňových odvodů Gazpromu do federálního rozpočtu Ruska.

7 miliard USD

činí ušlé tržby Gazpromu vlivem teplého počasí v Evropě a omezení dodávek kvůli ukrajinskému konfliktu.

AUTOR: Václav Trejbal
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů