Čtvrtek, 25. dubna 2024

Nejlevnější energie...

Nejlevnější energie...

... je ta, kterou nebylo nutné vyrobit. Není divu, že toto známé rčení je v poslední době citováno v mnoha modifikacích tak často. Přestože ekologizace a ekonomizace prostupují naši společnost už dlouhodobě a leckde přinášejí i výrazné změny a úspěchy, pořád se ještě potýkáme s dědictvími let minulých, kdy se energetickými ani ekonomickými ztrátami nikdo moc nezabýval, nebo se dokonce přímo plýtvalo.

Přitom podle kvalifikovaných průzkumů a odhadů činí jen potenciál úspor v oblasti budov minimálně 25 miliard korun ročně. Tolik peněz by domácnosti, firmy a instituce mohly v součtu každoročně ušetřit, kdyby energie zbytečně neutíkaly "oknem", respektive především plášti, střechami či komíny budov.

Změna tohoto stavu je navíc schopna dlouhodobě přinést až 35 tisíc pracovních míst, a tedy snížit nezaměstnanost a zvýšit hospodářský růst.

Energetická unie podporující výrazné pozitivní změny na tomto poli byla před několika dny ustanovena, potřebné analýzy jsou vypracované, zbývá rozhodnout, nakolik naše vláda podpoří proces změny a jak rychle.

AUTOR: Michael Málek
ZDROJ: Energetika

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů