Pátek, 29. března 2024

Předjarní RozVerky Ekologického institutu Veronica

Předjarní RozVerky Ekologického institutu Veronica

Připojte se i letos k Hodině Země

Letos, v sobotu 28. března ve 20:30-21:30 proběhne po celém světě již po deváté happening Hodina Země - symbolické hodinové zhasnutí světel. Jednoduchý, ale přitom viditelný čin je signálem pro veřejné činitele, že je třeba věnovat více pozornosti ochraně životního prostředí, a zejména ochraně klimatu. Každý z nás již něco dělá, každý z nás může udělat více. Napište svému starostovi či starostce a domluvte s nimi zhasnutí ve vašem městě či obci. Na webu Hodiny Země v ČR postupně najdete obce, památky, či firmy, které se ponoří do tmy, i doprovodné akce pro veřejnost. Zapište i svoji akci! Nechte se inspirovat, staňte se inspirací pro ostatní. Veronica v rámci akce poř? ?dá Brněnský světelný cirkus, večerní procházku po veřejných brněnských prostranstvích.
Více informací naleznete zde.

Hodina Země

Nestihli jste Vrtuli? Nenechte si ujít fotky!

Světová premiéra benefičního divadelního představení Vrtule, Ekologického institutu Veronica, se konala 21. února v Brně. Diváci vytvořili báječnou atmosféru, herci podali nezapomenutelné výkony. Následovala aukce speciálních předmětů, jejíž výtěžek podpoří ochranu plazů a netopýrů. Večer pokračoval rautem se spoustou dobrého jídla i pití, zpěvem a poslechem cimbálové muziky. Byli jste u toho, nebo jste letošní představení nestihli? Můžete se podívat na fotografie z celého večera. Děkujeme všem dárcům, kteří zakoupením vstupenky přispěli na chod Ekologické poradny Veronica.
Více inform ací naleznete zde.

Ekoporadna: Způsobuje krmení psů granulemi likvidaci tropických pralesů?

V britském časopise The Guardian vyšel v roce 2011 článek, který spojuje krmivo pro psy s ohrožováním deštných pralesů. Zpráva o Mapování a porozumění používání palmového oleje ve Velké Británii uvádí, že k výrobě krmiv se používá olej z jader palmy olejné, což je vedlejší produkt při výrobě palmového oleje. Palmový olej je v Evropě nejběžněji používaným rostlinným tukem. Najdeme ho v potravinách, v kosmetice, v čistících prostředcích a v pohonných hmotách (bionafta). V současné době mají výrobci možnost při výrobě používat tzv. certifikovaný palmový olej, jehož pěstování má být šetrnější k životnímu prostředí. Problém s krmivy, ale podle výzkumníků z Velké Británie spočívá v tom, že na výrobu krmiv pro zvířata se šetří a používá se necertifikovaný olej z jader palmy olejné.
Více informací naleznete zde.

Prima klima? Přijďte diskutovat o klimatické změně.

U příležitosti celosvětového happeningu Hodina Země je vhodný čas se podívat na aktuality a souvislosti tzv. globální změny klimatu. Co se řeší? Co ne? Máme se bát? Co se děje a jak se bude měnit klima ve světě, v Evropě, na Moravě, v Brně? Jaké jsou aktuální výzvy a příležitosti? To vše a mnohem více můžete diskutovat na besedě 25. března 2015 od 18 do 20 hodin v Domě ochránců přírody na Panské 9, v Brně. Ve spojení s besedou bude celý den od 9 do 17 h v Domě ochránců přírody k prohlédnutí výstava o klimatu Prima klima.
Více informací naleznete zde.

Jaro se blíží, založte si jedlý trávník!

Dostaňte se ven z kolotoče kolem péče o anglický trávníček a založte nový - jedlý! Jak? Máte-li holou plochu, či záhon, vysejte na ně luční směs, máte-li už pečovaný golfový trávník, přestaňte se o něj starat, přestaňte jej hnojit a kropit, a koste jej jen několikrát do roka. Napřed to nebude vypadat hezky, objeví se lysiny - místa, kde vyhynou choulostivější druhy trav. Toto je výborný prostor pro nové rostliny, které se tam mohou dostat samy od sebe a trávník obohatí. Větší pestrost získáte, když asi metr široký pruh napříč bývalým chemotrávníkem zryjete a osejete lučním osivem, anebo na něj rozprostřete seno z kvalitních květnatých luk. Takové rostliny mají rády nepříliš časté sekání a přiměřený sešlap. Navíc je většina těchto ro stlin, zejména v jarním období, jedlá a může obohatit náš jídelníček.

Více informací naleznete zde:

Zažijte letní dovolenou v kraji Žítkovských bohyní

Prožijte v Hostětíně letní dovolenou plnou neopakovatelných zážitků, již letos od 26. do 30. srpna! Magická krajina Bílých Karpat, přírodní zahrada a dům, který žije ze slunce. Chuť biomoštu přímo od zdroje, sochy v krajině, společné bylinkové a řemeslné tvoření. Výlet na Moravské Kopanice za poznáním krás zdejšího kraje a kouzel žítkovských bohyní.
Více informací naleznete zde.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů