Úterý, 19. března 2024

Čína o pětinu zvýšila cíl pro instalace solárních elektráren

Čína o pětinu zvýšila cíl pro instalace solárních elektráren

Čína zvýšila cíl pro instalace solárních elektráren v letošním roce. Nově chce v letošním roce instalovat solární panely o celkovém výkonu 17,8 gigawattů, což je o 20 procent více, než činil dosavadní plán, a o 70 procent více než loni. Vyplývá to z dokumentu, který na svých internetových stránkách zveřejnil čínský Národní energetický úřad.

Původně úřad počítal s instalací elektráren o výkonu 15 GW. V lednu však uvedl, že tento cíl bude muset ještě konzultovat s firmami v odvětví. Loni celková kapacita nově instalovaných solárních elektráren činila 10,52 GW.

Zpráva poslala vzhůru akcie čínských solárních firem. Akcie firmy Shunfeng zpevnily o osm procent a CGL-Poly Energy o 5,5 procenta. Index širšího trhu přitom stoupl jen o 0,91 procenta, napsala agentura Reuters.
Čína má však problémy s přenosovou infrastrukturou. V západních regionech země tak zůstává množství elektráren odpojených od sítě, i když je zde dostatek slunečního svitu, chybí infrastruktura, která by elektřinu dopravila do obydlených oblastí na jihu a východě. Čína se proto snaží povzbudit instalaci solárních panelů na střechách a podobné instalace v malém měřítku, které nevyžadují distribuční síť.

Na konci loňského roku celková kapacita solárních elektráren připojených do sítě v Číně činila 26,52 GW. To byly zhruba dvě procenta celkové instalované kapacity elektráren v zemi.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů