Sobota, 20. dubna 2024

Na energetické úspory vládních budov půjde letos půl miliardy Kč

Na energetické úspory vládních budov půjde letos půl miliardy Kč

Na energetické úspory vládních budov půjde letos půl miliardy korun. Celkový objem plánovaných investic do roku 2020 by pak měl činit 5,8 miliardy Kč. V pondělí to schválila vláda. Povinnost snížit energetickou náročnost budov vychází ze směrnice Evropské unie. Ta ukládá členským státům každoročně renovovat tři procenta celkové podlahové plochy budov ve vlastnictví ústředních vládních institucí, případně zvolit alternativní scénář, který přinese stejné energetické úspory.

"Celkový objem předpokládaných investic pro splnění cíle kumulovaných úspor včetně památkově chráněných objektů do roku 2020 je odhad na úrovni 5,8 miliardy Kč. Část bude financována vlastními prostředky jednotlivých institucí, část dotačními tituly poskytující veřejnou podporu na úspory energie ve veřejném sektoru," řekl dnes ČTK Miroslav Kynčl z tiskového odboru ministerstva průmyslu, které vládě materiál předložilo.

Největší část, 217 milionů korun, půjde letos podle plánu na investice do budov Vězeňské služby. Snížení energetické náročnosti se v tomto roce dočkají například i některé budovy ministerstva obrany, financí nebo práce a sociálních věcí.

Stát plánuje, že investicemi letos ve svých budovách, včetně památkově chráněných, nově uspoří 4400 megawatthodin (MWh) energie. Do roku 2020 se má pak spotřeba snížit o 77.000 MWh. Materiál ale upozorňuje na to, že pro dosažení dlouhodobého cíle nebude letos dosažena potřebná výše roční úspory. Podle původního plánu mělo být v roce 2015 zrekonstruováno 45.000 metrů krychlových vládních budov, úspory měly dosáhnout 9100 MWh. "Pro dosažení cíle bude nutné v příštích letech zvýšit tempo realizace investičních opatření," dodává proto materiál.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů