Sobota, 20. dubna 2024

Úspory energie v budovách budou jednu z cest energetické unie

Úspory energie v budovách budou jednu z cest energetické unie

Evropská rada svém zasedání ve dnech 19. a 20. března 2015 stanovila další směry nově vznikající energetické unie. Chce pokračovat v úsilí o zvýšení energetické účinnosti.

Čelní představitelé Evropské rady zejména zdůraznili, že je třeba snížit závislost na dovozu paliv a zemního plynu a zajistit cenově dostupnou, zabezpečenou a udržitelnou energii v rámci EU. Jako jednu z cest Evropská rada uvádí zlepšení energetické efektivity.,,Rozvineme inovační strategie, které umožní Evropské unii zlepšit energetickou efektivitu v důležitých sektorech," píše vrcholný orgán EU v závěrech[1] z jednání a pokračuje: ,,Zrevidovat a dotvořit legislativu týkající se snižování emisí, energetické účinnosti a obnovitelných zdrojů energie s cílem podporovat dohodnuté cíle 2030, vypracovat spolehlivý a transparentní systém veřejné správy."

Podle aliance Šance pro budovyje ze všeho nejdůležitější právě bod týkající se legislativy. ,,Mandát pro Komisi, aby navrhla legislativu k naplnění cíle pro energetickou efektivitu do roku 2030, je pro energeticky úsporné stavebnictví asi nejdůležitější část, na které se včera večer Evropská rada shodla. Byť po vyjádřeních komisaře AriasCa?ete, že energetická efektivita má být na prvním místě, jsem čekal ještě o něco progresivnější závěry," říká ředitel aliance Šance pro budovy Petr Holub.

PředstaviteléEvropské rady navazují na práci vykonanou Komisí a Radou zasedající v různých složeních. Vychází z návrhu energetické unie Maroše Šefčoviče, který chce, aby například vedle společného nákupu plynu či zlepšení spolupráce provozovatelů energetických sítí byla jedním z pilířů i energetická efektivita, například úspory energie v budovách.

Energeticky úsporné stavebnictví je výhodné i pro místní ekonomiky. Dle propočtů Šance pro budovy vytvoří zhruba 35 tisíc pracovních míst ročně a přinese jedno procento k růstu českého HDP. Po roce 2020 pak tato opatření uspoří odběratelům, tedy domácnostem, firmám a institucím, minimálně 25 miliard ročně a pomohou také větší nezávislosti Česka na nejistých zahraničních dodávkách energie.

Dokument o vytvoření evropské energetické unie: http://ec.europa.eu/transparency/regdoc/rep/1/2015/EN/1-2015-80-EN-F1-1.PDF

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů