Pátek, 19. dubna 2024

Míra využití odpadů v Jihlavě poprvé překročila 30%

Míra využití odpadů v Jihlavě poprvé překročila 30%

Míra využití odpadů v krajském městě poprvé překročila hranici třiceti procent z celkové produkce. To je ve světle nárůstu celkové produkce pozitivní zpráva.


Zaujal nás článek Jany Kodysové z Jihlavského deníku, který přináši informace o tom, že za loňský rok se v Jihlavě zpětně využilo už 36 procent toho, co skončilo v popelnicích, kontejnerech a sběrných dvorech. Oproti roku 2013 jde o sedmiprocentní nárůst.


V překladu to znamená, že více než třetina odpadů se nějakým způsobem znovu využije. Například z vyhozených plastů ve žlutém kontejneru se tak v druhém sledu vyrábí různé fólie a další obaly. "Celkového nárůstu odpadů se asi nezbavíme, dnes se do obalů dává všechno, nás ale spíše zajímá, kolik z toho, co jde do odpadů, se zase vytřídí," uvedla vedoucí odboru životního prostředí jihlavského magistrátu Katarína Ruschková.

V řeči čísel se produkce odpadu na osobu a rok zvedla z 272 kilogramů v roce 2012 na 292 kilogramů v roce 2014. K materiálovému využití však bylo v porovnání s těmito dvěma roky předáno v loňském roce o 30 kilogramů na osobu za rok více. "Množství odpadů, které se dále využije, stoupá. Kromě materiálového využití se vytřídí na osobu asi 5 kilogramů dřeva, které potom končí v kotelně na biomasu," popsala vedoucí odboru.

O tom, že jdou v Jihlavě správným směrem, Ruschkovou přesvědčuje množství odpadu uloženého na skládku. I toto číslo se rok od roku v krajském městě zmenšuje. Jihlava v loňském roce zavedla řadu odpadových novinek. Lidé se mohou zapojit do motivačního programu, který jim může ušetřit peníze na poplatcích za svoz odpadů. Od začátku programu, který byl spuštěn 1. července 2014, se do něj zapojilo už 2 352 domácností. "Z toho v letošním roce jich je 285. Lidé se mohou zapojit dvojím způsobem," vysvětlila Ruschková.

Tím prvním způsobem je snížení frekvence vývozu popelnic, druhý způsob zase ukládá povinnost dovézt alespoň čtyřikrát do roka odpad do sběrného dvora. "Poplatek v krajském městě činí 680 korun. Když lidé splní podmínky, které najdou na webových stránkách Jihlavy, tak jim z poplatku odpustíme 65 korun," upřesnila Ruschková. V případě snížení frekvence vývozu musí být žadatel přihlášen do programu alespoň osm měsíců, aby na slevu dosáhl. V letošním roce to znamená, že se musí přihlásit nejpozději do konce dubna, aby mu byl poplatek v příštím roce odpuštěn.

Zdroj: Jihlavský deník,http://www.tridime-vysocina.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů