Pátek, 29. března 2024

Nařízení Komise (EU) 2015/282 stanoví použití nové zkušební metody pro reprodukční toxicitu

Nařízení Komise (EU) 2015/282 stanoví použití nové zkušební metody pro reprodukční toxicitu

Nové nařízení Komise (EU) ze dne 20. 2. 2015 mění přílohy VIII, IX a X nařízení (ES) č. 1907/2006 nahrazením dvougenerační studie reprodukční toxicity rozšířenou jednogenerační studií reprodukční toxicity (EOGRTS) - zveřejněno ECHA 25. 2. 2015.

Dne 21. února 2015 bylo v Úředním věstníku Evropské unie zveřejněno nařízení Komise (EU) 2015/282 ze dne 20. února 2015, kterým se mění přílohy VIII, IX a X nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 o registraci, hodnocení, povolování a omezování chemických látek, pokud jde o rozšířenou jednogenerační studii toxicity pro reprodukci. Nařízení vstoupí v platnost 13. března 2015.

Přílohy VIII, IX a X nařízení REACH byly změněny zahrnutím rozšířené jednogenerační studie reprodukční toxicity (EOGRTS, EU B.56, OECD TG 443), která stanoví standardní požadavky na informace pro reprodukční toxicitu a nahradí dosud používanou dvougenerační studii reprodukční toxicity (EU B.35, OECD TG 416). Studie může poskytnout více informací o vlivu chemické látky na endokrinní systém a umožňuje posouzení případné neurotoxicity nebo imunotoxicity chemické látky.

ECHA v současné době rovněž aktualizuje Pokyny k požadavkům na informace a posuzování chemické bezpečnosti (část R.7a) týkající se toxicity pro reprodukci. Aktualizace pokynů, kde budou reflektovány změny právních předpisů, by měla být dokončena do července 2015.

Návrh pokynů je již k dispozici na internetových stránkách agentury ECHA.

Další informace

Zpráva na internetové stránce Evropské Komise

Nařízení Komise (EU) 2015/282

Nařízení Komise (EU) 2015/282 -- ENG

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů