Pátek, 29. března 2024

První vlaštovky přiletěly o tomto víkendu!

První vlaštovky přiletěly o tomto víkendu!

Během uplynulého víkendu dorazily do Česka první vlaštovky! První pozorování se objevila v sobotu 21. března ve Faunistické databázi České společnosti ornitologické www.birds.cz. Tu první pozorovali členové ČSO včera dopoledne ve Františkových Lázních, odpoledne se druhá vlaštovka objevila u Kněžických rybníků na Žatecku.

Minulý týden panovalo v Evropě teplé počasí, což mohlo urychlit tah stěhovavých ptáků. Současné ochlazení však vlaštovkám a dalším hmyzožravcům nepřeje, protože za nízkých teplot nebudou mít k dispozici dostatek potravy. Navíc jsou po dlouhé cestě z Afriky vyčerpaní a potřebovali by rychle obnovit tukové zásoby. Kromě vlaštovek již přiletěli např. skřivani, čejky, konipasi, drozdi, rehci i první čápi.

,,Jedna vlaštovka skutečně jaro nedělá, přesto se ale jaro nezadržitelně blíží," říká Zdeněk Vermouzek, ředitel ČSO. ,,Návrat tažných ptáků je symbolem jara odpradávna. I v dnešní době se pozorování ptáků v této době věnuje nejvíc lidí."

Vlaštovka je také jedním z pěti druhů, jejichž přílet sledují děti i dospělí v celé Evropě. Kampaň Jaro ožívá naleznete na stránkách www.springalive.net. Naše vlaštovky patří mezi vybrané posly jara spolu s čápy, kukačkami, rorýsy a vlhami. Jaro ožívá organizuje v evropských a afrických zemích BirdLife International, u nás zastoupený Českou společností ornitologickou.

Doplňkové informace

Link na pozorování prvních vlaštovek:

http://www.birds.cz/avif/obsdetail.php?obs_id=742587

http://www.birds.cz/avif/obsdetail.php?obs_id=742702

1) Vlaštovka obecná

Vlaštovky jsou drobní pěvci, hnízdící ve většině případů v blízkosti člověka. Jsou rozšířené po celé Evropě, nalezneme je v Africe, Asii, i obou Amerikách Miskovité hnízdo dovedně slepené z kuliček bláta si staví nejraději uvnitř hospodářských budov jako jsou chlévy, stodoly, maštale nebo v průjezdech a chodbách domů. Samice snáší 3-6 vajec, hnízdí 2x do roka od května do srpna. Živí se hmyzem, který obratně chytá za letu. Vlaštovka je dálkový migrant - zimovištěm našich ptáků je jižní část afrického kontinentu. K nám přilétá již v druhé půli března, jarní přílet pak vrcholí v dubnu. Hlavním obdobím odletu je první polovina září, opozdilci se objevují až do konce října.

Zajímavosti o vlaštovce:

? lidé odedávna věří, že vlaštovky nosí štěstí

? staří Slované vlaštovku považovali za posmrtné zosobnění lidské duše

? staří Římani je však považovali za posly špatných zpráv a německý reformátor Martin Luther dokonce za ptáky přinášející zlo.

? dříve si lidé mysleli, že se na zimu zahrabává do bahna

? táhne rychlostí až 300 km za den

? nejvzdálenější nález naší vlaštovky pochází z Jihoafrické republiky (8503 km)

? největší pražské hnízdiště se nachází v areálu psychiatrické léčebny v Bohnicích

? nejstarší kroužkovaná vlaštovka v Evropě se dožila 11 let

? jubilejním desetimiliontým záznamem v databázi Euring Evropské unie pro kroužkování ptáků byl kontrolní odchyt vlaštovky u hnízda na pardubicku v ČR!

2) Jaro ožívá www.springalive.net

Jaro ožívá je celoevropský projekt sledování příletu pěti poslů jara: vlaštovky obecné, čápa bílého, kukačky obecné, rorýse obecného a vlhy pestré skrze internetové stránky www.springalive.net. (Pro aktuální informace a počty pozorování navštivte www.springalive.net). Do projektu se zapojují tisíce lidí z Evropy, Blízkého Výýchodu a Afriky.

3) Faunistická databáze České společnosti ornitologické (ČSO) www.birds.cz

Faunistická databáze je určena všem zájemcům o ptactvo z řad široké veřejnosti, "amatérských" ornitologů, birdwatcherů i vědců a slouží ke sdílení a uchovávání záznamů o pozorování všech druhů ptáků na území České republiky. Slouží nejen ke sdílení zajímavých a neobvyklých pozorování, ale také ke sběru kompletních seznamů všech pozorovaných druhů (včetně běžných druhů), čímž se významně zvýší možnosti budoucího využití a interpretace těchto dat. Po pěti letech existence shromáždila databáze již přes 700 tisíc záznamů.

4) Česká společnost ornitologická (ČSO) www.birdlife.cz

ČSO je občanské družení, založené v roce 1926. Zabývá se výzkumem a ochranou ptáků a jejich prostředí, ekologickou výchovou, vydáváním publikací a periodik. Je partnerem celosvětového sdružení BirdLife International v České republice. V současnosti sdružuje vice než 2400 ornitologů, zájemců o pozorování ptáků a milovníků přírody.

Kontakt

Lucie Hošková, hoskova@birdlife.cz, 602 972 368

Zdeněk Vermouzek, verm@birdlife.cz, 773 380 285

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů