Čtvrtek, 25. dubna 2024

EK kritizuje ČR za znečišťování ovzduší prachovými částicemi

EK kritizuje ČR za znečišťování ovzduší prachovými částicemi

Evropská komise dnes vyzvala Českou republiku, aby se zabývala znečištěním ovzduší prachovými částicemi a svá pravidla v tomto směru uvedla do souladu s právními předpisy Evropské unie. První výtku směřující na znečištění prachovými částicemi Praha obdržela v únoru 2013. Jestliže ČR tentokrát požadavku komise nevyhoví, může celá věc skončit u Soudního dvora EU.

Podle unijních předpisů mají členské státy omezit vystavení obyvatel jemným prachovým částicím (PM10) stanovením závazných mezních hodnot. Tyto částice pocházejí z emisí z průmyslové výroby, dopravy a vytápění domácností a mohou způsobovat astma, kardiovaskulární obtíže, rakovinu plic a předčasná úmrtí.

Podle nejnovějších údajů, které komise obdržela z ČR, jsou maximální denní limity těchto částic překračovány v Praze, v regionech Střední Čechy, Severozápad, Severovýchod, městě Brno a v regionech Střední Morava a Moravskoslezsko. V Ostravě, Karviné a Frýdku-Místku se navíc překračují i limity roční.

Komise se domnívá, že Česko nepřijalo opatření na ochranu zdraví občanů, která měla být zavedena již od roku 2005, uvádí dnešní prohlášení. Komise v něm vyzvala Prahu k rychlému přijetí účinných opatření.

EK dnes odeslala do Prahy tak zvané odůvodněné stanovisko, které je druhým krokem ve snaze, aby stát sladil své předpisy s unijními. Prvním krokem je žádost o poskytnutí informací, kterou komise poslala do Prahy 22. února 2013.

ČR by měla nyní reagovat do dvou měsíců. Pokud by komise ani poté nebyla spokojena s navrhovanými kroky, může rozhodnout o tom, že celý případ postoupí Soudnímu dvoru Evropské unie.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů