Úterý, 19. března 2024

Přestavba čistírny odpadních vod může začít, Praha má povolení

Přestavba čistírny odpadních vod může začít, Praha má povolení

Praha může začít s přestavbou čistírny odpadních vod na Císařském ostrově, jejíž příprava začala zhruba před šestnácti lety. Získala povolení ke stavbě nové vodní linky za 5,8 miliardy korun bez DPH. Zjistila ČTK z rozhodnutí odboru životního prostředí. Čistírnu musí město postavit kvůli předpisům EU. Do zkušebního provozu, který potrvá rok, má být uvedena v prosinci 2017.

Radní pro infrastrukturu Jana Plamínková (Trojkoalice/STAN) na dotaz ČTK řekla, že Praha termín patrně nestihne. Zpoždění odhaduje na několik měsíců. "Věřím, že pokud bude vidět, že v potu tváře pracujeme na stavbě, tak pokutu nedostaneme," uvedla v rozhovoru s ČTK. Pokud Praha nestihne do dvou let vystavět novou vodní linku, hrozí jí sankce od České inspekce životního prostředí - až milion korun denně. A pokutu od EU by mohla dostat i Česká republika. Nová vodní linka ale podle radní stejně nezajistí dodržení limitů čistoty vody. Nutná je následná oprava staré vodní linky.

Novou vodní linku město zaplatí z poplatků za vodné a stočné a z rozpočtu. Na evropské dotace nedosáhne, oficiálním důvodem je mimo jiné to, že nesplnila technické parametry pro stavbu. Některé neziskové organizace i zdroje z Bruselu ale upozorňují na to, že skutečným důvodem je dlouhodobá smlouva s provozovatelskou firmou Pražské vodovody a kanalizace (PVK). Nákladná stavba tak bude podle Plamínkové pro Pražany znamenat další zvyšování poplatků za vodu. Zdražovat se zřejmě bude už letos. Záležet prý bude na tom, jak dopadne jednání o možné finanční podpoře s ministerstvy, především s ministerstvem životního prostředí. Na setkání s ministrem Richardem Brabcem, které se uskutečnilo ve středu, prý neuspěla z žádostí o zmírnění ekologických limitů na obsah dusíkatých látek ve vodě.

Poplatky za vodu se v Praze naposledy zvyšovaly na začátku loňského roku, a to o 11,07 procenta na 64,65 koruny bez DPH za metr krychlový. Praha tak vybírá o 700 milionů ročně navíc.

Výstavba linky je první fází celkové modernizace čistírny, která by v konečném součtu měla stát přes deset miliard korun. V dalších etapách musí Praha vložit miliardy do stavby čerpací stanice, opravy staré vodní linky a technického řešení kalového hospodářství. Stavbu nové vodní linky zahájí konsorcium čtyř firem. Praha měla začít plnit ekologické limity pro obsah dusíkatých látek v odpadních vodách už od roku 2011. Vyjednala si ale výjimku.

Jana Hrubá

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů