Úterý, 16. dubna 2024

O energetickém zákonu rozhodne Sněmovna zřejmě až za týden

O energetickém zákonu rozhodne Sněmovna zřejmě až za týden

Středeční závěrečné čtení rozsáhlé vládní novely energetického zákona ve Sněmovně prodlužovaly projevy poslanců z klubu hnutí Úsvit, kteří si nakonec vzali dvouhodinovou přestávku na poradu svého klubu. Jednání Sněmovny se přerušilo, o novele se tak už dnes hlasovat nebude. Schvalovat by se mohla příští pátek.

"Zatím to předběžně vypadá, že bychom se k tomu vrátili od pátku za týden," řekl ČTK a České televizi ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD). Bude kvůli tomu muset zkrátit pracovní cestu do Turecka. To, že by se o zákonu hlasovalo ještě dnes, podle něj není technicky možné. Po přestávce má Sněmovna na programu volební body, odpoledne už zákony podle jednacího řádu schvalovat nemůže.

Podle poslanců z klubu Úsvitu není norma dotažená, zdraží energie a oseká pravomoci Energetického regulačního úřadu (ERÚ). Šéf klubu Marek Černoch řekl, že v dnešní přestávce proto Úsvit pro své kolegy uspořádal seminář o dopadech normy, aby je přesvědčil. Hnutí organizovalo pro poslance už tři semináře, účast ale byla neslavná, postěžoval si Černoch.

"Celý energetický zákon je zmetek. Nahrává monopolům a energetické lobby. Všechny lumpárny, které se do budoucna projeví, zaplatí spotřebitelé, tedy obyčejní lidé," uvedla poslankyně Olga Havlová (Úsvit). Podle ní novela energetický úřad zpolitizuje a tohoto "hlídacího psa vykostí".

Ministr Mládek řekl, že nemohl vyhovět všem připomínkám ERÚ, protože byly například v rozporu se stanoviskem Legislativní rady vlády. Pokud by se zákon nestihl projednat včas, mohly by nastat komplikace, uvedl. Předloha má podle něj například ulehčit průmyslu a také reaguje na změny vyvolané novým občanským zákoníkem. "Je to samozřejmě také otázka transpozice evropských předpisů," podotkl. Už dříve řekl, že energetický zákon a jeho změny vždy budily pozornost a emoce.

Poslanci Úsvitu dopoledne projednávání zdržovali. Například Petr Adam předčítal a komentoval některé pozměňovací návrhy, kterých se sešlo několik stovek. Do debaty byli přihlášeni další poslanci z klubu. Zákonodárci Úsvitu patřili i při druhém čtení k hlasitým kritikům předlohy. Jejich projevy tehdy také prodlužovaly projednávání.

Novela mimo jiné mění způsob platby poplatku za elektřinu vyrobenou z obnovitelných zdrojů. Nově už se nemá platit v ceně elektřiny, ale podle kapacity hlavního jističe odběratelů. Změna zákona má také umožnit rozvoj střešních fotovoltaických elektráren s instalovaným výkonem do deseti kW. Pro jejich instalaci už nebudou domácnosti potřebovat licence.

Vůči novele má značné výhrady Energetický regulační úřad. Ministerstvo podle něj například nespočítalo její dopady. Zákon také zřizuje Radu ERÚ, která má úřad řídit. Předsedkyně úřadu Alena Vitásková se ale obává, že úřad spíše zpolitizuje.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů