Čtvrtek, 25. dubna 2024

Investice do zelené energie loni po dvou letech poklesu vzrostly

Investice do zelené energie loni po dvou letech poklesu vzrostly

Celosvětové investice do obnovitelných zdrojů energie loni po dvou letech poklesu opět vzrostly. Pomohl k tomu solární boom v Číně a Japonsku a rekordní investice do větrných elektráren na moři v Evropě. Celkem investice činily 270 miliard dolarů (6,9 bilionu Kč), což představuje meziroční nárůst o 16,6 procenta, uvádí se ve zprávě podporované Programem OSN pro životní prostředí (UNEP).

Růst přichází po dvou letech poklesu investic způsobeném nižšími cenami obnovitelných technologií. Je také zhruba tři procenta pod rekordním maximem 279 miliard USD v roce 2011.

Investice do výroby elektřiny ze slunce činily loni 149,6 miliardy USD. Z toho Čína a Japonsko investovaly do solárních elektráren 74,9 miliardy USD, což byla zhruba polovina celkových investic.

Investice do větrných elektráren dosáhly 99,5 miliardy USD. Investice do větrných elektráren na moři činily 18,6 miliardy USD, z toho 16,2 miliardy USD byly investovány v Evropě.

Celková kapacita nových obnovitelných zdrojů energie loni stoupla o 103 gigawattů (GW), o rok dříve to bylo 86 GW. To odpovídá výrobě zhruba všech 158 jaderných reaktorů ve Spojených státech.

I když rok 2014 byl pro obnovitelné zdroje energie rokem obratu, další vývoj je stále ohrožen. Rostoucí podíl elektřiny z větru a slunce na celkové výrobě elektřiny může být hrozbou pro energetickou soustavu a někteří analytici varují, že by mohl způsobit výpadek elektřiny, napsala agentura Reuters.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů