Čtvrtek, 28. března 2024

Evropským ekologickým městem roku 2015 je Curych, Praha je 15.

Evropským ekologickým městem roku 2015 je Curych, Praha je 15.

Švýcarské město Curych se umístilo na prvním místě v žebříčku 23 evropských měst, která se nejlépe starají o kvalitu ovzduší v městské dopravě. V hodnocení za rok 2015, která sestavila německá odbočka mezinárodní organizace Přátelé země, se Praha společně s Milánem a Barcelonou umístila na 15. příčce. Druhá za Curychem je Kodaň a třetí Vídeň.

Hodnocení českého hlavního města oceňuje kvalitu a láci městské hromadné dopravy, jejíž využívání patří k nejvyšším v Evropě. V dobrozdání se uvádí, že roční objemy polétavého prachu byly v Praze v minulých letech celkově pod úrovní limitů Evropské unie a počet dnů s nadlimitními hodnotami se snižoval. Přesto ale počet takových dnů překračoval přípustné unijní hodnoty.

V letech 2008-2012 se Praha potýkala s trvale nadlimitní emisí oxidu dusíku, i když hodnoty se snižovaly. Nepotvrzená data z let 2013-2014 podle zprávy naznačují další pokles koncentrace jak polétavého prachu, tak i oxidu dusíku. Lze prý očekávat, že se tyto údaje podaří dostat pod hranici unijních norem.

Zpráva pozitivně hodnotí fakt, že české hlavní město hodlá v příštím roce zavést nízkoemisní zóny, které dokument označuje za "velký krok kupředu". Nedostatkem je naproti tomu nízký počet cyklostezek, i když město plánuje jejich délku v příštích letech významně prodloužit.

V hodnocení třiadvaceti evropských metropolí zaostala za Prahou města jako Madrid, Řím nebo Lisabon. Jako úplně poslední se na žebříčku ocitl Lucemburk.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů