Čtvrtek, 18. dubna 2024

V Českém Švýcarsku si turisté mohou nasadit chytré brýle

V Českém Švýcarsku si turisté mohou nasadit chytré brýle

Zajímavý pohled na krajinu nabízejí chytré brýle, které si mohou turisté vyzkoušet v Národním parku České Švýcarsko. Po jejich nasazení se rázem propojí skutečnost s digitálním světem. Mají v sobě navigaci, popis tras i zajímavosti. ČTK novinku představila mluvčí národního parku Dana Štefáčková.

Brýle vypadají jako klasické dioptrické. Mají jen o něco silnější skla a také rámeček. Navíc je k nim šňůrka s ovladačem. "Přes brýle je možné sledovat reálně přírodu nebo si je přepnout na obrazovku, na které se ukazují nejrůznější věci," řekla Štefáčková.

Přes brýle je možné se podívat na jízdní řády, pustit si videoklip nebo přečíst zajímavosti třeba o Pravčické bráně. Slouží i jako fotoaparát, kamera či navigace. Je možné je propojit také s mobilem.

Protože novinka není úplně levnou záležitostí, stojí kolem 15.000 korun, nebudou ji v parku půjčovat třeba jako koloběžky. "Brýle budeme turistům nasazovat při akcích, jako jsou různé výšlapy. Teď jejich seznam připravujeme, pak je zveřejníme na našich stránkách," uvedla mluvčí.

Na výletech pořádaných správou parku si mohou zájemci vedle chytrých brýlí zkusit také hodinky, které snímají tep, nebo se projet na elektrokole.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů