Pátek, 29. března 2024

Přerovská sběrna opakovaně porušovala zákon o odpadech. Byl jí odebrán souhlas k provozování

Přerovská sběrna opakovaně porušovala zákon o odpadech. Byl jí odebrán souhlas k provozování

Inspektoři České inspekce životního prostředí (ČIŽP) z oddělení odpadového hospodářství v Olomouci požádali o odebrání povolení k provozování sběrny na Tovačovské ulici v Přerově. Sběrna provozovaná Valdemarem Klichem opakovaně vážně porušovala povinnosti stanovené zákonem o odpadech. Krajský úřad Olomouckého kraje na základě žádosti ČIŽP odebral souhlas k provozování zařízení.

Při kontrole sběrny v roce 2012 inspektoři zjistili porušení celkem čtyř ustanovení zákona o odpadech a uložili provozovateli pokutu 26 tisíc korun. Další pochybení zjistili i v roce 2013. ,,Provozovatel sběrny opět porušil zákon o odpadech. Vykoupil elektromotor z ventilátoru pantografické jednotky, tedy odpad, který měl charakter části průmyslového strojního zařízení. Za to mu inspektoři uložili další pokutu 50 tisíc korun," uvedl Erik Geuss, ředitel ČIŽP.

Proti pokutě podal Valdemar Klich odvolání, Ministerstvo životního prostředí ho však zamítlo a rozhodnutí ČIŽP potvrdilo. Vzhledem k opakovanému porušení zákona o odpadech požádala ČIŽP Krajský úřad Olomouckého kraje o prověření udělení souhlasu k provozování zařízení. Ten dal inspekci za pravdu a souhlas Valdemaru Klichovi v únoru 2015 odebral.

sběrna Valdemar Klich.jpg

Zdroj: ČIŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů