Pátek, 29. března 2024

Brno se připojuje k evropským metropolím - jako první české město podepíše klimatickou výzvu

Brno se připojuje k evropským metropolím - jako první české město podepíše klimatickou výzvu

Brno se jako první české město připojuje k prohlášení ,,Evropský závazek a místní řešení v odpovědi na výzvu globální klimatické změny" (1). Tu podepsalo 26. března 2015 v Paříži 26 primátorek a primátorů evropských metropolí. Brno se tak zařazuje po bok Vídně, Londýna nebo Kodaně, které aktivně zavádějí moderní opatření snižující emise skleníkových plynů a zvyšující kvalitu života lidí. Rada města Brna na návrh náměstka primátora za Stranu zelených Martina Andera souhlasila s připojením města k výzvě na svém zasedání 7. dubna 2015 (2). Cílem klimatické výzvy je spoluvytvářet tlak na úspěšné uzavření mezinárodní dohody o snižování emisí skleníkových plynů, které se očekává během jednání světových lídrů na podzimním summitu OSN v Paříži. Nová světová dohoda má navázat na Kjótský protokol.

,,Brno dlouhodobě zavádí řešení, která snižují emise skleníkových plynů i energetickou náročnost domů ve vlastnictví města. Jen do zateplování obecních budov jsme od roku 2007 investovali přes 360 milionů korun. Cíleně rozšiřujeme možnosti třídění odpadu nebo využívání veřejné dopravy a bezpečných cyklostezek. Připojení Brna k iniciativě ,,chytrých měst", která myslí na svou budoucnost, není jen symbolickým gestem, ale je podepřeno naší konkrétní prací a jasnými výsledky," komentoval dohodu Rady města náměstek primátora Martin Ander (SZ).

Zasláním oficiálního dopisu pařížské primátorce Anne Hidalgo, která výzvu iniciovala, se chce Brno zařadit mezi ,,zelená" velkoměsta jako jsou Vídeň, Brusel či Kodaň. ,,Je-li změna klimatu globální problém, řešení jsou pak především místní. Protože jsou velká města na křižovatce těchto dvou úrovní, pak jsou to ona, kdo stojí v čele boje proti změně klimatu," píší primátorky a primátoři ve zdůvodnění svého zájmu o podporu hledání opatření na snižování emisí. V řešeních se pak města obdobně jako Brno soustředí na podporu energetické renovace budov, lepší recyklaci nebo dostupnější veřejnou dopravu. Metropole také chtějí využít své zkušenosti k výměně informací a příkladů dobré praxe, kterými by se mohly navzájem inspirovat.

Právě francouzské hlavní město Paříž bude hostit nadcházející klimatický summit OSN. Již nyní je patrná změna kurzu francouzské politiky směrem k vyššímu zastoupení využití obnovitelných zdrojů a dalších energeticky šetrných opatření. Důkazem toho je například v březnu podepsaný zákon, podle kterého by měly být střechy všech nových budov v komerčních zónách pokryté zelení nebo solárními panely. Mezi další kroky patří také motivace, která by vedla k náhradě dieslových motorů automobilů za šetrnější pohony.

Kontakt

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů