Čtvrtek, 25. dubna 2024

V Železných horách vznikla nová soustava naučných míst o geologii

V Železných horách vznikla nová soustava naučných míst o geologii

Agentura ochrany přírody a krajiny ČR dnes slavnostně otevřela soustavu naučných míst o horninách a minerálech Železných hor. Projekt Železné hory - geologicky významná oblast zahrnuje informační stanoviště a tabule, tabulky na skalách, úpravu cest a propagační materiály. Náklady byly 7,3 milionu korun, většinu agentura získala z evropské dotace. Turisté se mohou seznámit přímo v krajině s mnoha druhy hornin od starohor až po druhohory, řekl novinářům vedoucí regionálního pracoviště agentury Vlastimil Peřina.

"Zajímavostí Železných hor je velice pestrá geologie, která dost často není na první pohled patrná. Tento projekt návštěvníkovi přiblíží geologickou pestrost, na mnoha místech ukazuje názorně v terénu geologické fenomény," uvedl Peřina.

Za dva roky vzniklo pět informačních stanovišť, páteřních bodů, z nichž vedou rozcestníky do okolí. Informace jsou umístěné na panelech, ale zejména si lze prohlédnout velké bloky kamene s vybroušenými plochami. Další informační tabule stojí u geologicky významných a zajímavých míst, starých lomů a skalních výchozů. Na několika místech jsou na skalách vybroušené plochy, například ohebská rula u hráze Sečské přehrady nebo vápenec u kostela ve Vápenném Podolu, doprovázeny jsou kovovými tabulkami. Některé skalní výchozy bylo nutné obnažit a očistit. Součástí projektu byla i obnova naučné stezky údolím Doubravy, kde se instalovalo 11 nových zastavení, vybudovaly nebo opravily zídky, lávky, zábradlí či chodníky. Agentura nechala rovněž vytisknout informační brožury, mapy a průvodce.

V roce 2012 byl vyhlášen i Národní geopark Železné hory. Rozkládá se v Pardubickém kraji a z části i na Vysočině. V oblasti je více než sto významných lokalit. Na ploše téměř 780 kilometrů čtverečních je krajina, horniny a minerály, které vznikaly v období delším než 600 milionů let.

Pavel Dosoudil

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů