Čtvrtek, 25. dubna 2024

Před 45 lety byl poprvé slaven Den Země

Před 45 lety byl poprvé slaven Den Země

Před 45 lety, 22. dubna 1970, se ve Spojených státech uskutečnila rozsáhlá kampaň na záchranu přírodních podmínek na Zemi. Akci iniciovali jak studenti vysokých škol, tak zástupci politických stran a zúčastnilo se jí přes 20 milionů Američanů. V roce 1990 se k americké tradici připojil zbytek světa a toto datum se začalo celosvětově slavit jako Den Země.

Historie vyhlášení tohoto dne sahá do roku 1969, kdy si americký senátor Gaylord Nelson udělal výlet do Santa Barbary, kde uviděl velkou ropnou skvrnu. Po návratu do Washingtonu navrhl zavést národní svátek oslavující Zemi. Se dnem Země je spojován i John McConnell, který představil stejnou myšlenku na jednání Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) o životním prostředí. Ve stejném roce navrhl vlajku Země.

Hlavním cílem akce bylo prosadit otázku ochrany životního prostředí do politické diskuse, podpořit veřejný zájem o tuto problematiku a přijetí nových zákonů a zvýšení rozpočtu na ochranu životního prostředí v USA. A i po 40 letech má Den Země podobné poselství. K hlavním tématům patří hledání obnovitelných zdrojů energie či recyklace odpadů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů