Pátek, 29. března 2024

Meziroční nárůst ve výrobě dřevních pelet přesáhl 30 000 tun. A stále pokračuje

Meziroční nárůst ve výrobě dřevních pelet přesáhl 30 000 tun. A stále pokračuje

Českým peletárnám se daří, obzvlášť těm certifikovaným. Výroba dřevních pelet vzrostla v roce 2014 o 23 %, letos se očekává ještě větší nárůst. Dvě nové peletárny a rozšíření stávajících kapacit by měly v roce 2015 navýšit výrobu o dalších 70 000 tun. Většina českých pelet je určena pro export.

Údaje o počtu vyrobených pelet eviduje Klastr Česká peleta, správce mezinárodní certifikace ENplus v Česku. Zatímco v roce 2013 se vyrobilo 144 493 tun certifikovaných pelet, loni to bylo již 177 586 tun - meziroční nárůst tedy dosáhl 23 %. V roce 2014 došlo k navýšení výrobních kapacit stávajících výroben i otevření nových peletáren. Rekonstruovány také byly například briketárny firmy BIOMAC, která svou strategii stále více zaměřuje na pelety.

Co se týče podílu certifikovaných pelet na celkové výrobě, Česká republika má prvenství mezi zeměmi východní Evropy. Bez certifikace se zde vyrobí jen 20 - 30 tisíc tun ročně. ,,Certifikace ENplus funguje jako vstupenka na mezinárodní trh, kam směřuje většina u nás vyrobených pelet, proto nově vznikající peletárny žádají o certifikaci obvykle ještě než vůbec spustí výrobu," komentuje současnou situaci Vladimír Stupavský, předseda Klastru Česká peleta.

Výhled na rok 2015

Trhem s peletami letos hýbe především výstavba velké peletárny Stora Enso ve Ždírci nad Doubravou, která bude vyrábět 55 000 tun ročně. Dalších 15 tisíc tun potom do celkového čísla přidá peletárna TIMBORY společnosti Holzindustrie Chanovice, která zdvojnásobuje svoji výrobu. Očekává se rovněž, že certifikaci ENplus získají i další stávající peletárny. ,,V současné chvíli jednáme o certifikaci se čtyřmi peletárnami, které procházejí přípravou na audit," potvrdil Stupavský.

Očekává se, že v roce 2015 stoupne i domácí spotřeba pelet. Poprvé po několika letech došlo k výraznému snížení ceny pelet, protože se zlevnila vstupní surovina, piliny a hobliny. Letos na jaře došlo k poklesu o více jak 20 % oproti zimní topné sezoně. Pelety se díky tomu prosazují v českých domácnostech coby zdravě komfortní palivo.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů