Úterý, 23. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Brabec: Bezhotovostní platba za šrot je efektivní
Zavedení bezhotovostní platby za výkup kovového šrotu, které je v České republice platné od března, má podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) pozitivní dopad. Ministr řekl v pátek v Ostravě, že meziročně ve srovnání letošního a loňského března klesla trestná činnost související s výkupem kovů o 62 procent.

Zájem o změnu dodavatele energií je letos slabší
Češi v prvním čtvrtletí meziročně méně měnili dodavatele plynu a elektřiny. Podle dat Operátora trhu s elektřinou u plynu přešlo v prvních třech měsících roku k novému poskytovateli zhruba 53 tisíc odběratelů, o téměř 30 procent meziročně méně, u elektřiny to bylo necelých 128 tisíc zákazníků, což byl pokles o pětinu. Pokračuje tak trend z loňska, kdy poskytovatele změnilo meziročně o 20,5 procenta méně zákazníků.

"Není divu, že někdo, kdo tak bezprecedentně prosazuje zájmy uhelné lobby a soukromého byznysu za cenu zbourání 180 domů a vyhnání obyvatel Horního Jiřetína dostane Ropáka roku. Jeho přístup rozhodně nepředstavuje zájmy všech občanů, ale spíše zájmy jen některých vlivných skupin," uvádí Jana Drápalová, předsedkyně Strany zelených.

Jeden z nejpalčivějších problémů v oblasti životního prostředí jsou takzvané černé skládky.
Peter Žiga
slovenský ministr životního prostředí
Slovensko zahájilo projekt likvidace 7000 nelegálních skládek odpadu, stát přispěje obcím částkou deset milionů eur (275 milionů korun).

Příští rok je nejzazší termín. Musíme postavit nový blok v Dukovanech a následně v Temelíně. ČEZ je na tom finančně velice dobře, jeho zadlužení je nejmenší v Evropě.
Andrej Babiš
ministr financí (ANO) o tendru na výstavbu nových jaderných bloků

Stora Enso Wood ve Ždírci rozšíří výrobu pelet
Firma Stora Enso Wood Products za měsíc zprovozní novou linku na výrobu pelet za 200 milionů korun ve svém závodě ve Ždírci nad Doubravou. Na topivo bude zpracovávat veškeré odpadní piliny a hobliny z tamní pily, která s ročním objemem 950 tisíc metrů krychlových pořezané kulatiny patří mezi největší v republice. Produkce pelet by měla být ve Ždírci druhá nejvyšší v Česku, ročně to bude 55 tisíc tun.

Vojenské lesy a statky měly rekordní zisk
Státní podnik Vojenské lesy a statky ČR loni zvýšil zisk před zdaněním a tvorbou rezerv téměř o třetinu na 473 milionů korun, což je nejvíc v historii firmy. Výnosy meziročně stouply o desetinu na 2,35 miliardy korun. Podniku k lepšímu výsledku pomohly vysoké ceny dříví na veřejných trzích, sdělil mluvčí firmy Jan Sotona.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů