Čtvrtek, 28. března 2024

Vodní krize v S?o Paulu podporuje soukromý trh s čištěním odpadních vod

Vodní krize v S?o Paulu podporuje soukromý trh s čištěním odpadních vod

Strach z nedostatku vody může podpořit podnikání soukromých firem. Zatímco distributoři vody jako firma Sabesp, která zajištuje vodohospodářskou infrastrukturu ve státě S?o Paulo, hledají způsoby, jak zajistit dodávky vody pro obyvatelstvo v zemi, soukromé společnosti využívají této příležitosti k tomu, aby prodaly systémy pro opětovné využití vody a další možnosti zásobování obcím a průmyslníkům.

ilustrační obrázekVoda je důležitým prvkem pro průmysl a bez ní, by mnoho společností bylo nuceno zastavit výrobu. ,,Voda představuje 70 % až 90 % komponentů používaných pro výrobu kosmetiky a čisticích prostředků." Vysvětluje podnikatel Cassio Barros, prezident společnosti Universal Chemical (Unichem), jedné ze smluvních továren, které slouží klientům, jako jsou Unilever, L'Oréal a Reckitt Benckiser.

Společnost Unichem nyní staví svou čtvrtou továrnu v průmyslovém areálu v Sarapuí, ve státě S?o Paulo, s integrovanou čistírnou odpadních vod a systémem opětovného využití vody. Na čistící stanici, která bude hotová letos v březnu, získali investici ve výši 10 mil. dolarů od společnosti Nova Opersan jako součást dlouhodobé smlouvy o správě a poskytování služby. Systém opětovného použití vody ušetří společnosti Unichem 10 milionů litrů vody za rok, asi 15 % z celkové produkce. Tato voda se bude používat k čištění a v sanitárních zařízeních společnosti.

Tak jako UniChem, i ostatní společnosti se snaží o opětovné využití vody a o snížení své závislosti na distributorech vody. Nové smlouvy mohou zvýšit podíl soukromých skupin na trhu s odpadními vodami, který dosahuje v současnosti asi 10 % trhu.

V roce 2014 počet čistících odpadních jednotek spravovaných firmou Nova Opersan ve společnostech skočil z 28 na 62. Podle prezidenta společnosti Sergio Werneck Son, expanze odráží vodní krizi, zvýšené povědomí podnikatelů a zvýšení nabídky služeb společnosti.

Skupina Águas do Brasil, největší mezi podniky soukromého sektoru, posílila obchodní tým a očekává příležitosti pro uzavření nových smluv. "Jsme připraveni soutěžit o nové smlouvy ve veřejném i soukromém sektoru, o projekty pro firmy i o koncesní smlouvy," uvedl ředitel skupiny, Carlos Henrique da Cruz Lima. Prognóza skupina Águas do Brasil je dosáhnout fakturace 1,5 miliardy BRL v tomto roce.

Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade v Sao Paulu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů