Pátek, 19. dubna 2024

Květen bude teplejší, než je obvyklé, nejvíc naprší příští týden

Květen bude teplejší, než je obvyklé, nejvíc naprší příští týden

Po chladném počasí v tomto týdnu se ve zbytku května oteplí. Teploty mají být vyšší, než je obvyklé, přes den by se měly šplhat ke 20 stupňům Celsia. Pršet by mělo nejvíc v příštím týdnu a nejméně hned v tom následujícím, srážky přijdou hlavně s přeháňkami a bouřkami. Vyplývá to ze čtyřtýdenního výhledu, který dnes Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) zveřejnil na svém webu.

"Očekáváme, že příští čtyři týdny budou teplotně mírně nadprůměrné a srážkové průměrné. Příští týden očekáváme teplotně nadprůměrný, na rozdíl od toho právě končícího týdne, který byl teplotně podprůměrný," řekl ČTK František Šopko z ČHMÚ. Ochlazení uprostřed příštího týdne i ve zbytku měsíce by měla být podle meteorologů vždy jen krátkodobá.

Dlouhodobá průměrná teplota pro příští čtyři týdny je podle meteorologů 14,1 stupně Celsia. Nejchladněji bylo v tomto období v roce 1991 s průměrem 10,1 stupně. Naopak nejvyšší teploty naměřili v roce 1979, kdy průměr činil 16,5 stupně Celsia.

Srážek v období od 4. května do konce měsíce spadlo průměrně mezi 54 a 73 milimetry. Nejméně napršelo v roce 1979, a to pouhých 17 milimetrů, naopak nejvíce v roce 2010 s úhrnem 145 milimetrů.

Dlouhodobý výhled nepostihuje všechny možné odchylky od nejpravděpodobnějšího vývoje počasí, ale vyjadřuje jen očekávaný trend ve vývoji počasí, upozorňuje opakovaně ČHMÚ.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů