Sobota, 20. dubna 2024

Sousedé Jaromíra Jágra a malé střešní elektrárny

Sousedé Jaromíra Jágra a malé střešní elektrárny

Dokud Jaromír Jágr hrál za New Jersey Devils, tak patrně cestou na stadion vídal vyšší množství střešních fotovoltaických elektráren než ve svých předchozích působištích.

Ve státě New Jersey totiž funguje jeden z nejúspěšnějších modelů nefinanční podpory malé fotovoltaiky. Schema net-meteringu nabízejí elektroenergetické distribuční společnosti ve 43 státech USA, ale jeho nastavení v New Jersey a v Coloradu má nejlepší výsledky.

Konkrétní nastavení net-meteringu může mít řadu podob, společný je jen základní princip - majitel malé (nejčastěji fotovoltaické) elektrárny dodává za příznivých podmínek svoje přebytky do sítě a ve chvílích, kdy jeho vlastní výroba nestačí pokrýt domácí spotřebu, může stejné množství bezplatně (nebo za zvýhodněnou cenu) odebrat. V případě New Jersey mají nárok na net-meteringovou smlouvu všichni zákazníci bez ohledu na výkon zdroje. I kdyby se vedení Devils rozhodlo, že investuje do fotovoltaické elektrárny na střeše stadionu, může net-metering využít. Cena dodané elektřiny se zde započítává stejně jako cena odebrané.

Aby případná převaha dodávek za slunečných dní nezpůsobila v New Jersey problémy s řízením sítě mají provozovatelé distribučních soustav možnost zavést následující omezení: žádost o využití net-meteringu lze odmítnout v případě, že celkový součet výkonu všech zdrojů, které schéma využívají překročí 2,5 % maximálního zatížení soustavy. Součtový výkon fotovoltaiky se v New Jersey koncem roku 2013 dostal na 1370 MW a pokračuje v rostoucím trendu, přičemž stát má necelých 9 milionů obyvatel.

Výhody net-meteringu využívají sousedé Jaromíra Jágra i poté, co přestoupil na Floridu. Na rozdíl od New Jersey mají nárok pouze vlastníci zdroje do výkonu 2 MW, ale tento limit splní i elektrárny na střechách a fasádách hodně velkých budov. Také na Floridě se cena dodané a odebrané elektřiny započítává stejnou částkou.

Z pohledu českého spotřebitele je pochopitelně nejzajímavější, jaké podmínky budou mít sousedé legendárního útočníka, rozhodne-li se na závěr kariéry odehrát ještě nějakou sezónu za Kladno nebo jiný český tým. Zatím ČEZ, E.On ani PRE svým zákazníkům net-metering nenabízejí. Zájemci o fotovoltaiku tak zatím čekají spíš na zlevnění akumulátorů než na nabídky energetických společností.

Dá se pochopit, že distribuční společnosti mají obavu z vysoké poptávky a následných technických potíží v případě zavedení amerického net-meteringu, který nezohledňuje, kdy byla konkrétní kilowatthodina vyrobena či odebrána. Vyměnit červencovou za prosincovou jedna ku jedné skutečně není úplně rovný obchod. Ale existují formy net-meteringu (třeba italská), které zohledňují různé ceny dodávané i odebírané elektřiny podle hodinových časových pásem. Net-metering v Itálii využívá půl milionu odběratelů, kterým i složitější model vyhovuje.

Vedle cenového rozdílu dodávané a odebírané elektřiny může být předmětem net-meteringové smlouvy řada dalších podmínek včetně možnosti dálkového vypínání. Ale v první řadě je potřeba, aby energetické firmy na našem trhu net-metering aspoň navrhly a vyzkoušely. Doufám, že se to stane dřív než číslo 68 začne trhat rekordy v české extralize.

Autor: Karel Polanecký

polanecky.blog.respekt.ihned.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů