Sobota, 20. dubna 2024

15 let cyklostezky Brno - Vídeň

15 let cyklostezky Brno - Vídeň

V roce 2000 byl v Novém Přerově slavnostně zahájen provoz na cyklostezce z Brna do Vídně. Letos tedy tato trasa po krásách jižní Moravy a dolnorakouského Weinviertelu slaví 15 let - zahájení nové sezóny se symbolicky uskutečnilo opět v Novém Přerově v sobotu 2. května.

Program byl zahájen společným zdoláním úseku z Brna do Nového Přerova v délce zhruba 61 kilometrů. Start byl v 8 hodin od haly Rondo, do cíle peloton dorazil před 13. hodinou. Slavnostní zahájení se uskutečnilo ve 13.30 hodin v Jáňově dvoře v Novém Přerově.

Návštěvníci si odpoledne vychutnali občerstvení z domácí kuchyně, vystoupení cimbálové kapely či jarmark lokálních výrobků, pro děti byla připravena keramická dílna a svezení na koních. Cyklisté mohli objet vinné sklepy na české i rakouské straně.

Dva vinorodé kraje
Stezka, vedoucí z Brna přes Židlochovice, Pasohlávky a Nový Přerov k hraničnímu přechodu Hevlín/Laa an der Thaya a dále přes Mistelbach do Vídně, měří téměř 170 kilometrů. Prochází převážně územím jižní Moravy a dolnorakouské oblasti Weinviertel. Oba sousedící regiony jsou proslulé vínem, vinicemi a vinařskou kulturou.

Stezka je vedena mimo frekventované silnice po samostatných komunikacích pro cyklisty nebo po silnicích III. třídy. Na moravském úseku je připraveno 15 odpočívadel s mapou trasy.

O stezku pečuje sdružení Cyklistická stezka Brno-Vídeň, které zahrnuje obce a občanská sdružení působící v koridoru stezky. Více informací najdete na webu www.brnoviden.cz .

ZDROJ: brno.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů