Pátek, 29. března 2024

Igelitky budou od roku 2018 vzácné zboží

Igelitky budou od roku 2018 vzácné zboží

Marta Nováková a Tomáš Hodek odpovídají ve vysílání ČRo Plus na otázky týkající se nařízení Evropské komise omezující spotřebu igelitových tašek v zemích EU.

Země Evropské unie budou muset igelitové tašky do roku 2018 zcela zpoplatnit, nebo přijmout jiná opatření, která zajistí, aby jejich průměrná roční spotřeba klesla do roku 2019 na 90 kusů na osobu a rok, od roku 2025 to bude už jen 40 kusů na osobu a rok.

"Je otázkou do jaké míry má toto být regulováno zákonem. Česká republika je v této oblasti napřed, neboť ani jeden z obchodníků (členů svazu obchodu a cestovního ruchu) již tašky nerozdává, ale prodává" říká prezidentka svazu obchodu a cestovního ruchu Marta Nováková a poukazuje na autoregulaci obchodníků, kteří vzdělávají své zákazníky a občany, aby třídili. Osvěta je tedy důležitější než zákonná regulace. Podle Tomáše Hodka ze spolku Ekodomov však zde přetrvává problém zejména se značením materiálů, ze kterých jsou tašky vyrobeny. Pokud bude zpoplatněná taška správně označena, může po odnesení nákupu ještě dále posloužit. Je však třeba, aby byl zákazník správně informován k čemu se plast, ze kterého je taška vyrobena, hodí. Tašky z čistého polyethylenu, rozložitelné tašky a kompostovatelné tašky mohou mít další specifické využití.

Některé řetězce dnes nabízejí tašky, které jsou označovány jako 100% rozložitelné, jsou však vyrobeny z běžného polyethylenu s přísadou oxidačního činidla, které na základě chemické reakce se vzduchem zajistí rozpad plastu na malé částečky. Pokud si tedy do této tašky uschováte nějaké předměty do skříně, po půl roce, nebo po roce bude předmět nechráněn a bude obsypán kousky rozpadlé tašky. Pokud však takováto taška bude použita jako sáček na směsný odpad, na skládce se rozpadne a umožní lepší zkompaktnění skládky.

Plasty označené jako 100% rozložitelné se po čase skutečně rozkládají, nejsou však kompostovatelné. Pokud se takovéto plasty dostanou na kompostárnu, způsobují zde značné problémy. V době, kdy se v obcích rozšiřují systémy odděleného sběru bioodpadů, je tento problém vysoce aktuální. Kompostovatelné plasty jsou vyráběny z kukuřičného nebo bramborového škrobu a jsou paropropustné. S vodou se do plastu dostávají bakterie a plísně, pro které je škrobový plast potravou a tašky jsou tak biologicky kompletně zlikvidovány. Paropropustnost je výhodná při skladování čerstvých potravin, pečiva, ale i při sběru biomateriálu pro kompostování. Odparem se snižuje vlhkost, eliminuje se tvorba plísní a zápach. Rozpoznat kompostovatelné plasty od rozložitelných je však bez řádného označení prakticky nemožné, navíc ne všechny kompostovatelné plasty se skutečně dobře kompostují. "V rámci projektu Kompostuj.cz proto označujeme spolehlivě kompostovatelné plasty logem Kompostuj.cz, abychom usnadnili orientaci, které materiály lze využít pro sběr biomateriálu a bioodpadů a kompostovat je", říká Tomáš Hodek, předseda spolku Ekodomov.

Poslechněte si záznam celého rozhovoru ve vysílání ČRo Plus 30. 4. 2015 v 8:40 (délka 10 minut).

Zdroj: www.kompostuj.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů