Pátek, 29. března 2024

Nejlépe vloni třídili odpady lidé v Pardubickém kraji

Nejlépe vloni třídili odpady lidé v Pardubickém kraji

Obyvatelé Pardubického kraje byli už druhý rok po sobě nejpilnější ve sběru běžných recyklovatelných komunálních odpadů s výjimkou kovů. Vloni každý z nich vytřídil do kontejnerů v průměru 44,6 kilogramu papíru, plastů, skla a nápojových kartonů. Celostátní průměr činil 40,5 kilogramu, informovala ČTK Štěpánka Filipová ze Svazu měst a obcí ČR.

Lidé v Pardubickém kraji byli vyrovnaní v recyklaci jednotlivých komodit. Plasty třídili nejlépe Středočeši, v Královéhradeckém kraji se sebralo na obyvatele nejvíce skla, v Libereckém kraji papíru.

Za Pardubickým krajem se celkově umístil na druhém místě kraj Vysočina s 43,6 kilogramy druhotných surovin za rok a Královéhradecký kraj s 43,56 kilogramy.

Příčinu výsledků recyklace v Pardubickém kraji nelze jednoznačně určit. Síť sběrných nádob není nejhustší v zemi, nejdostupnější kontejnery jsou na Vysočině a v Jihomoravském a Královéhradeckém kraji. Podle krajského radního pro životní prostředí, zemědělství a venkov Václava Kroutila (ČSSD) se vyplácí vytrvalá a dlouhodobá podpora a propagace recyklace.

"Věnujeme se tomu systematicky, vždycky jsme se pohybovali v horní třetině tabulky. Navíc se už ustálila statistika," řekl Kroutil ČTK.

Hejtmanství každoročně vyhlašuje soutěž obcí ve sběru tříděného odpadu Perníková popelnice v několika kategoriích podle počtu obyvatel. S oceněními jsou spojené i finanční odměny.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů