Úterý, 19. března 2024

Aktivisté protestovali u Seattlu proti ropným vrtům v Arktidě

Aktivisté protestovali u Seattlu proti ropným vrtům v Arktidě

Stovky ekologických aktivistů na kajacích a malých lodích vypluly v sobotu do zálivu u amerického města Seattle na protest proti plánům ropné společnosti Royal Dutch Shell obnovit průzkumné vrty v Arktidě. Demonstranti rovněž vyjadřovali nesouhlas s rozhodnutím firmy přechovávat dvě ropné plošiny v přístavu města. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Aktivisté varovali britsko-nizozemský koncern Shell, že zmaří jeho záměr využít Seattle jako svou domovskou základnu při přípravách na přesun ropných plošin zpět do Čukotského moře u pobřeží Aljašky. Podle ochránců přírody by mohly ropné vrty v odlehlých arktických vodách způsobit ekologickou katastrofu.

Demonstranti plánují několikadenní protesty jak na pevnině, tak v Elliottově zálivu, na jehož břehu Seattle leží. První plošina byla do přístavu v Seattlu dopravena ve čtvrtek.

Aktivisté dnes na kajacích pádlovali kolem plošiny a křičeli "Shell ne!" Další rozvinuli transparent s nápisem "Klimatická spravedlnost".

Ekologické organizace tvrdí, že těžaři se nedokážou vypořádat s extrémními podnebnými podmínkami v oblasti Arktidy, která patří k nejcitlivějším přírodním lokalitám na Zemi a která vzhledem k rozsáhlým vrstvám mořského ledu pomáhá regulovat globální klima.

Mezi odpůrci přechovávání ropných plošin v Seattlu je i starosta města Ed Murray a městská rada. Shell ale na kritiky nedbá a druhá plošina je očekávána v Seattlu v nadcházejících dnech, napsala agentura Reuters.

Americké úřady tento týden podmínečně povolily firmě Shell obnovit ropný průzkum v Arktidě, který byl pozastaven po sezoně 2012 provázené řadou technických selhání.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů