Sobota, 20. dubna 2024

Šperky z recyklovaných materiálů nahrazují tradiční zlato i stříbro, letošním hitem je slaboproudý drát

Šperky z recyklovaných materiálů nahrazují tradiční zlato i stříbro, letošním hitem je slaboproudý drát

Ekologické smýšlení lidí v oblasti nakládání s odpady se v současnosti projevuje také v odvětví módy, módních doplňků a šperků. Hitem poslední doby se tak stávají kolekce šperků z recyklovaných materiálů. Právě ty poskytují svým uživatelům originalitu, která je v dnešní době jednou z nejcennějších komodit. V následujícím článku představíme několik tipů na exkluzivní kousky šperků z kolekce Trash Made, kterými oslníte nejen v jarních, ale zejména v letních měsících.

Česká značka Trash Made každoročně rozšiřuje svou kolekci originálních šperků a bytových doplňků vyrobených ze součástek vyřazených elektropřístrojů. V letošním roce značka opět inovovala portfolio produktů, které rozšířila například o nové šperky - náušnice a náhrdelníky z drátů pro přenos slabého napětí. Originální šperky a doplňky Trash Made tak vzbuzují zájem mezi designéry, ale i laickou veřejností. ,,V minulosti získaly několik nominací na prestižní Ceny Czech Grand Design, které uděluje Akademie designu ČR," popisuje Adéla Zimáčková, koordinátorka projektu Trash Made, v rámci kterého vznikají šperky z recyklovaných materiálů vyřazených elektrospotřebičů. ,,Kolekce bude aktuálně k vidění poslední květnový víkend na pražském Dyzajn Marketu. Jedná se o prodejní výstavu autorské tvorby na piazzetě Národního divadla, které se zúčastní přes 180 tvůrců a designérů," dodává Zimáčková.

Tip č. 1: Zazáříte s jehličím

1

Tyto originální pestrobarevné náušnice a náhrdelníky značky Trash Made vznikly z drátů pro přenos slabého napětí, jejich základem je tedy poddajná elektrovodná měď. Díky ní a její tvarovatelnosti má tento šperk ty nejladnější křivky. Drátky náušnic jsou obaleny pestrobarevnou PVC bužírkou, aby se v jejich minulém životě protékající energie mezi drátky ve svazku navzájem nekrátila a po cestě neztrácela. Díky jejich výrazným barvám se ani vy jen tak v davu neztratíme.

Fotografie v tiskové kvalitě si můžete stáhnout zde.

Tip č. 2: Okouzlete se zvířecími broži

2Brože jsou v současné době zajímavým doplňkem každého outfitu. Kolekce broží Trash Made Boarded je vyřezána z nepovedených desek plošných spojů, takzvaných DPS. Kolekce se zvířecími motivy je velmi jedinečná, každý si v ní může najít své oblíbené zvířátko. Ozdobit se můžete broží ve tvaru psa, lišky, ptáka, losa či dokonce žáby a velryby. Brože jsou vyřezány z nepovedených desek plošných spojů, takzvaných DPS. Základním materiálem je laminát ze skelné tkaniny polepený měděnou folií. Zelenou barvu desce dodává maska z izolační vrstvy, která nechává odkryté jen pájecí plošky. Tyto brože s nezaměnitelným dekorem 21. století se hodí na oděv, obuv nebo kabelku každého milovníka nových technologií.

Fotografii v tiskové kvalitě si můžete stáhnout zde.

Tip č. 3: Dekolt zkrášlíte krystaly

3Krk a dekolt patří vedle obličeje a rukou k těm částem těla, které bývají nejvíce vystavovány pohledům ostatních. Právě proto by na nich neměly chybět ozdoby a šperky, které jsou v duchu značky Trash Made vyrobené z fólií z LCD monitorů. Jako se láme světlo přes vodní páru, nebo skleněný trojhran, dopadá v duhových odlescích světlo i na majitelky těchto šperků. Jejich tajemné odlesky přivábí přátele a zastraší všechno zlé. Byly určeny k tomu, aby vedly světlo správným směrem a stejně tak tu budou i pro vás.

Fotografii v tiskové kvalitě si můžete stáhnout zde.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů