Úterý, 23. dubna 2024

Naokolo Hostětína s dobrou náladou a zvuky lesa

Naokolo Hostětína s dobrou náladou a zvuky lesa

Netradiční nedělní odpoledne, kdy budete zkoumat záhadu Kočičího hrádku, slasti a strasti životů našich pradědečků a zvuky lesa při procházce magickou krajinou Bílých Karpat, pro vás připravilo Centrum Veronica Hostětín. V neděli 24. května 2015 se uskuteční v Hostětíně již 4. slavnostní otevírání stezky ,,Naokolo Hostětína", spojené i s uměleckým zážitkem - lesním hudebním happeningem.

Průvodcem vycházky bude sám tvůrce soch podél stezky, výtvarník Rostislav Pospíšil. O hudební a zvukový zážitek z lesa se postará ZUŠ Slavičín a ZŠ Malé Pole Slavičín.

Na nevšední vycházce po okolní krajině Vám průvodce ukáže sochy v přírodě, dá ochutnat místní mošty, připraví hudební překvapení, řekne strašidelnou pověst o Kočičím hrádku, vysvětlí, kdo to byli miškáři a jak se tu sváželo dřevo.

Stezka provází působivou místní krajinou i tím, jak kdysi vypadal zdejší život. Ať již při práci či oslavách. Každé místo má své historické názvy a pověsti, které si už dnes málokdo pamatuje. Trasa nás zavede až k pramenu Kolelače, potoka protékajícího Hostětínem, k výhledu na Šanov nebo Pitín a k tajemnému Kočičímu hrádku. Během putování po stezce se návštěvníci setkají například se Sovou a Strážcem, některými z dřevěných soch, které lemují okolí Hostětína.

Tvůrce soch o stezce říká: ,,Když jsem poprvé uvažoval o podobě objektů na trase Naokolo Hostětína, měl jsem v hlavě Bílé Karpaty. Alespoň takové, jaké je znám já. Veliké, ale přitom jaksi přehledné. Mohutné, ale přijatelně a s lidskými rozměry. Někdy podmračené, ale nikdy nepřátelské. Krásné, ale ne prvoplánově falešné a kýčovité. Plné dřeva, kamení a trochu i lidí," říká Rostislav Pospíšil.

Zahájení akce proběhne ve 13:30 hodin v zahradě Centra Veronica - jak jinak než slavnostním přípitkem vyhlášeným hostětínským biomoštem.

Středně náročná trasa stezky je dlouhá 6,5 kilometru. Více informací najdete na www.hostetin.veronica.cz

Akci pořádá Centrum Veronica Hostětín. ,, Na otevírání stezky jsem byla již několikrát a vždy mě potěší příjemná atmosféra, setkání s přáteli a nápadité koncerty v krajině, třeba na louce pod dubem. Je to jiné vnímání krajiny" svěřuje se Marta Pšeničková, pravidelná návštěvnice Hostětína. ,,Proto si letošní otevírání naučné stezky rozhodně nenechám ujít".

Další informace o akci podá Hana Machů, hana.machu@veronica.cz, tel. 572 630 670, 739 569 264

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů