Pátek, 29. března 2024

Vláda se vyslovila pro věcný záměr zákona o odpadech

Vláda se vyslovila pro věcný záměr zákona o odpadech

Věcný záměr zákona o odpadech, který má určit nová pravidla při nakládání s odpady pro občany, obce i firmy, dnes schválil koaliční kabinet. Vyplývá to z výsledků jednání vlády zveřejněných na internetu. Paragrafové znění normy chce ministerstvo životního prostředí předložit do konce září letošního roku. Zákon má ale řadu kritiků.
Současný odpadový zákon by měly nahradit dva nové předpisy: zákon o odpadech a zákon o výrobcích s ukončenou životností, který již vláda schválila. Nový zákon má naplnit i požadavky Bruselu, čeští odborníci po něm volali už několik let. "Zákon odklání Českou republiku od skládkování, protože jsme stále skládkařská velmoc," řekl k tomu dříve ČTK ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Firmy budou mít například povinnost pojistit zařízení pro nakládání s odpady kvůli ochraně životního prostředí. "Aby se zamezilo situaci, která je dnes bohužel častá, že je řada firem, které se zabývají odpady, a potom zkrachují, zůstane po nich odpad, který ve finále musí být odstraněn na náklady státu nebo obce," uvedl ministr. Krajské a obecní úřady získají větší pravomoci, aby mohly lépe kontrolovat a postihovat ty, kdo znečišťují.

Záměr také upravuje výběr poplatku obcí za komunální odpady od občanů, podle MŽP budou mít obce větší možnost si poplatky nastavit včetně různých úlev, například nižší sazbou za odvoz odpadků. Ulevit se má naopak devíti tisícům drobných živnostníků, kteří nebudou muset hlásit nebezpečné odpady. Jejich limit se zvýší ze 100 kilogramů na 600 kilogramů.

Jedním z cílů zákona je připravit se do roku 2024 na zákaz skládkování. Záměr počítá s budoucím postupným zvyšováním poplatku za ukládání odpadu na skládku. Podle ekonomické analýzy z loňského roku by mohl vzrůst v roce 2020 na tisíc korun a v roce 2024 na 1500. O výši se ale bude ještě diskutovat. Pokud by se zvedl poplatek za skládkování, který platí za své občany obce, měnily by se možná i poplatky za popelnice. MŽP ale počítá s tím, že směsného odpadu bude spíše ubývat, protože lidé budou třídit.

Firmy podnikající v odpadech se ale obávají vysokých poplatků za skládkování, podle ekologů zase věcný záměr neobsahuje dostatečná opatření pro zvýšení recyklace. Obce kritizují mimo jiné nedořešenou situaci u výkupen a sběren, což ovlivňuje třídění odpadu. Asociace firem i ekologové si myslí, že změny směřují k podpoře nových spaloven odpadů a poukazují na to, že spalování směsných komunálních odpadů je osvobozeno od poplatku na rozdíl od skládkování.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů