Pátek, 19. dubna 2024

Ukrajinská půda rychle mění své majitele: Zahraniční investoři rabují ornou půdu v zemi

Ukrajinská půda rychle mění své majitele: Zahraniční investoři rabují ornou půdu v zemi

Bohatá ukrajinská černozem mění své majitele: zahraniční korporace a ukrajinští magnáti pokračují v ,,rabování" orné půdy v zemi; otázkou zůstává, zda taková politika může prospět ukrajinskému lidu, zdůraznila Elizabeth Fraserová.

Otázkou zůstává, jaká bude budoucnost pro ukrajinské zemědělství, poznamenala Elizabeth Fraserová, výzkumná pracovnice Oaklandského ústavu, poukazujíc na skutečnost, že zahraniční korporace a ukrajinští magnáti přebírají kontrolu nad bohatou ornou půdou v zemi.

ukrajinska orna puda

,,V loňském roce, Oaklandský Institute uvedl, že více než 1.600.000 ha pozemku na Ukrajině je nyní pod kontrolou zahraničních podniků. Některé nové odhady ukazují, že je nyní 2.200.000 ha ukrajinské zemědělské půdy pod kontrolou zahraničních společností," zdůraznila výzkumná pracovnice.

Podle Elizabeth Fraserové, ,,společnosti a akcionáři stojící za skupováním pozemků na Ukrajině pochází z mnoha různých částí světa."

Například dánská společnost ,,Trigon Agri" již vlastní přes 52.000 ha půdy, Saudy vlastněná společnost ,,United Farmers Holding Company" kontroluje asi 33.000 ha, francouzská společnost AgroGeneration vlastní asi 120.000 ha ukrajinské zemědělské půdy, zatímco americký penzijní fond ,,NCH Capital" převzal kontrolu nad 450.000 ha ukrajinské půdy!

Pozoruhodné je, že americká společnost NCH Capital začala se skupováním ukrajinské orné půdy již v roce 1993, čímž se stala jedním z prvních západních investorů na Ukrajině po rozpadu Sovětského svazu. V průběhu let, si společnost ,,systematicky pronajímala pozemky se zemědělskou půdou" na Ukrajině. Nakonec si americká společnost nashromáždila obrovské množství zemědělské půdy, dodala Fraserová.

Kromě toho, citujíc generálního partnera NCH Capital George Rohra, Elizabeth Fraserová poukázala na to, že nájemní smlouvy dávají společnosti právo na koupi území drženého NCH, poté, co Kyjev schválil moratorium na prodej ukrajinských pozemků.

,,Další podskupinu společnosti má ukrajinské vedení, které často míchá domácí a zahraniční investice, a mohou je začlenit do daňových rájů jako je Kypr, Rakousko a Lucembursko. Některé z nich také ovládají ukrajinští oligarchové," zdůraznila Fraserová.

Bohužel, probíhající ukrajinská krize zasadila těžkou ránu místním majitelům pozemků. Řada společností založených na Ukrajině, a to zejména Mriya Agro Holding, která držela až 300.000 ha, a Sintal Agriculture Public Ltd , která držela asi 150.000 ha půdy, v současné době balancují na pokraji bankrotu.

Zemědělské podniky založené na Ukrajině hledají podporu ze Západu, nicméně, jejich potencionální bankrot a zapojení investorů z USA a EU v krizovém řízení vyvolává otázky o osudu země, kterou mají tyto společnosti ve vlastnictví, poznamenala Fraserová.

Výzkumníci sledují paralelu mezi problémy ukrajinského a rumunského zemědělství. Po rozpadu SSSR, byla rozpuštěna rumunská kolektivizace farem a bylo zavedeno moratorium na prodej zemědělské půdy. Nicméně, řada mezer v legislativě umožnila, aby se západní společnosti zmocnily rumunské zemědělské půdy prostřednictvím konkursního řízení.

Zůstává nejasné, zda bude ukrajinské orné území čelit podobnému osudu. Nicméně, nedostatek transparentnosti v tomto odvětví ukrajinské ekonomiky vyvolává otázky ohledně budoucnosti země, jejího lidu a její ekonomiky, uzavírá Fraserová.

Zdroj: svobodnenoviny.eu

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů