Pátek, 19. dubna 2024

Nový energetický plán Thajska

Nový energetický plán Thajska

Komise pro národní energetickou politiku (The National Energy Policy Committee), které předsedá šéf vojenské junty a předseda vlády Prayut Chan-o-cha, schválila nový energetický plán (PDP) na období 2015 - 2036.

Podle tohoto nového energetického plánu bude třeba vybudovat do roku 2036 novou kapacitu o výkonu 57,459 MW a zvýšit celkový instalovaný výkon ze stávajících cca 34,000 MW na 70,335 MW. Zároveň bude nutné nahradit 24,670 MW výkonu zastaralých elektráren, které budou muset být odstaveny.

Plán je založen na průměrném očekávaném růstu HDP 3,94 %, o něco méně než růst použitý v předcházejícím plánu z roku 2010, který byl odhadnut na 4,41 %. Podíl zemního plynu používaného k výrobě elektřiny bude snížen z 65 % na 40 %, podíl uhlí se zvedne z 19 % na 20 % - 25 %, instalovaný výkon obnovitelných zdrojů se má zvednout z 8 % na 15 % - 20 % a obdobný cíl je stanoven pro elektřinu z vodních elektráren, které dnes představují 7% instalovaného výkonu. V závěru plánovacího období se rovněž počítá s vybudováním a zprovozněním atomové elektrárny o výkonu 2,000 MW. Nový rozvojový plán i nadále počítá s dovozem elektřiny ze sousedních zemí, kde jsou energetické zdroje budovány m.j. i thajskými nezávislými výrobci.

Ilustrační obrázekProvozovatelé elektráren souhlasí se záměrem vlády snížit podíl plynu na výrobě elektřiny, ale obávají se případných ztrát, pokud příští vláda plán změní. (Stávající vojenská vláda slibuje uspořádat svobodné volby v příštím roce, po přijetí nové ústavy.) Vybudování nových uhelných elektráren rovněž naráží na odpor nevládních organizací, které se obávají jejich dopadu na životní prostředí.

Thajsko je po Indonésii druhá největší ekonomika sdružení zemí ASEAN s HDP na úrovni více než dvojnásobku ČR. Růst HDP a s ním související potřeba energetických zdrojů jsou poháněny jak rozvojem průmyslové výroby, která představuje 30 % HDP, tak zvyšováním životní úrovně a disponibilních příjmů 67 milionů obyvatel Thajska.

Thajská energetika byla částečně deregulována již počátkem 90. let minulého století a od té doby podíl státem ovládaného původního monopolního výrobce EGAT na výrobě elektřiny klesl na méně než 50 %. Na trhu působí celá řada soukromých nezávislých výrobců, kteří budují a provozují elektrárny nejen v dalších státech JV Asie, ale např. i v Číně, a představují velmi zajímavou vstupní bránu na rychle rostoucí asijské trhy.

Zdroj: Bangkok Post, analýza ZK Bangkok.
Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade v Bangkoku.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů