Pátek, 19. dubna 2024

Francouzský parlament zakázal obchodům ničit neprodané jídlo

Francouzský parlament zakázal obchodům ničit neprodané jídlo

Francouzský parlament ve čtvrtek pozdě večer jednomyslně odhlasoval dodatek k zákonu, který zakazuje supermarketům ničit neprodané jídlo. Norma nařizuje, aby řetězce věnovaly tyto potraviny na charitu, farmám pro zvířata, na kompostování nebo využití v energetice. Napsal to francouzský web challenges.fr.

"Vidět, jak se do popelnic u supermarketů lije na potraviny chlornan sodný, je skandální," řekl bývalý náměstek ministra zemědělství Guillaume Garot, který dodatek připravil.

Dodatek, který si klade za cíl rovněž omezit plýtvání ve školních jídelnách, je součástí širšího ekologického zákona. O něm Národní shromáždění stále diskutuje a musí ho schválit ještě Senát. Ekologičtí aktivisté normu přivítali.

Francouzská vláda se snaží omezit do roku 2025 plýtvání jídlem o polovinu oproti současnému stavu. Každý Francouz ročně vyhodí 20 až 30 kilogramů potravin, což dohromady dělá 12 až 20 miliard eur ročně.

Obchody nad 400 metrů čtverečních budou mít nově povinnost uzavřít dohodu s nějakou charitativní organizací, což by mělo zjednodušit distribuci pomoci.

"Zákaz je sice hezká věc, ale bude potřeba organizovat pomoc i z druhé strany," řekl Michel-Edouard Leclerc, šéf skupiny Leclerc. Podle něj se charitativní organizace budou muset vybavit lednicemi a kamiony pro převoz potravin.

Rovněž francouzská obchodní federace dodatek kritizuje. "Zákon mířící na supermarkety se mýlí pokud jde o jeho cíl i předmět. Supermarkety představují jen pět procent plýtvání," řekl zástupce federace Jacques Creyssel. Podle něj zákon přináší jen další byrokracii. Supermarkety navíc patří mezi hlavní charitativní donátory a více než 4500 obchodů má nějakou dohodu s dobročinnými organizacemi, zdůraznil Creyssel.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů