Úterý, 19. března 2024

VODOVODY-KANALIZACE 2015: české vodohospodářství je v dobrém stavu, potřebuje ale jednou tolik investic

České vodohospodářství je v dobrém stavu, potřebuje ale jednou tolik investic. I to zaznělo na největší vodohospodářské akci v ČR - na mezinárodní výstavě VODOVODY-KANALIZACE. Na tu se ve dnech 19. - 21. 5. sjeli do areálu PVA EXPO PRAHA zástupci ministerstev, měst a obcí i lídři na trhu.

VODOVODY-KANALIZACE 2015: české vodohospodářství je v dobrém stavu, potřebuje ale jednou tolik investic

,,České společnosti zde ukázaly nejnovější technologie a inovace, které drží krok i se zahraniční konkurencí," uvedl předseda Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR (SOVAK ČR), které akci pořádá, František Barák.

,,Hodnota českého vodárenského majetku přesahuje hodnotu jednoho bilionu korun, na jednoho obyvatele je to tedy kolem 100 tisíc korun. Ročně je přitom nutné investovat 18 až 20 miliard, realita je však jiná a investice se pohybují kolem 9 až 10 miliard," doplnil František Barák s tím, že české vodárenství je přesto na dobré úrovni.

Problémem jsou však města a obce, které do infrastruktury neinvestují, a to především z důvodu udržení cen vodného a stočného na nízké úrovni. Takový stav je ale podle Sdružení oboru vodovodů a kanalizací dlouhodobě neúnosný.

,,Vodárenské společnosti odvádějí na daních a poplatcích státu téměř třetinu z vybraného vodného a stočného. Stát by měl při snaze o plynulé zásobování obyvatelstva a průmyslu pitnou vodou uvažovat o snížení DPH na vodu, tak jak je tomu v některých zemích EU, případně o snížení poplatků za povrchové a podzemní vody a za odvádění odpadních vod. Tím by došlo k navýšení zdrojů na obnovu. V opačném případě se musí finanční zdroje získat z ceny vodného a stočného," dodal za SOVAK ČR František Barák.

Nejlepší vodohospodářský produkt

Ty nejlepší technologie a inovace, které se prezentovaly na výstavě VODOVODY-KANALIZACE, ocenilo včera večer Sdružení oboru vodovodů a kanalizací cenou Zlatá VOD-KA 2015. Tu získaly hned tři firmy. Společnost ENVI-PUR za ponorný membránový ultrafiltrační modul, FONTANA R za mikrofilm s UV zářením a Jihomoravská armaturka za regulační ventil. Ocenění za nejlepší expozice si odnesly společnosti Bretwood Industries, BÜSCH Armaturen a ATJ Special.

Součástí doprovodného programu byly také soutěže učňovských oborů či zručnosti. Navrtávku potrubí pod tlakem a sestavení domovní přípojky zvládl nejlépe tým Brněnských vodáren a kanalizací. Soutěž žáků oboru instalatér, kterou pořádal Cech instalatérů ČR, vyhrál tým SOŠ Praha 9.

Čtvrtečním dnem 19. ročník výstavy končí. Akce se doposud těší velkému zájmu, organizátoři tak předpokládají, že návštěvnost pokoří hranici 9 tisíc lidí. ,,Výstava vykázala pozitivní trend - ať už v nárůstu počtu vystavujících firem, celkové ploše i v počtu návštěvníků," uvedl Aleš Pohl, ředitel společnosti Exponex, která výstavu organizuje. Letos bylo na ploše 6 tisíc metrů čtverečních k vidění přes 300 vystavujících firem a značek.

Součástí akce bylo také přes dvacet odborných přednášek - hovořilo se například o dotacích, regulaci oboru či nové legislativě. Program zpestřovala také pravidelná vystoupení akvabel - mistryně světa a reprezentantky v synchronizovaném plavání na LOH 2000 v Sydney. Unikátní show ve speciálním akváriu doprovázela světla, promítání a AV technika.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů