Úterý, 19. března 2024

Emisní povolenky mohou zdražit až na 30 euro

Emisní povolenky mohou zdražit až na 30 euro

Ceny emisních povolenek, které se nyní pohybují nad sedmi eury za tunu, by v letošním roce měly růst, a to především na konci roku. Koncem letošního roku by mohly ceny atakovat hranici 9 eur. Dlouhodobá predikce ukazuje, že v roce 2030 mohou povolenky zdražit až na 30 euro. Na konferenci 23. Emission Trading o emisních povolenkách to dnes uvedl Jan Fousek, jednatel společnosti Virtuse Energy, která je největším tuzemským obchodníkem s emisními povolenkami a obchodníkem s elektřinou a zemním plynem velkým firmám.

,,Aktuální rostoucí trend je podložen klesajícím přebytkem emisních povolenek na trhu z důvodu backloadingu a pozitivním vývojem politických jednání napříč institucemi EU, nepředpokládáme proto obrat trendu do konce roku, alespoň v základních scénářích vývoje ceny," řekl Jan Fousek.

Dosud se emisní povolenky nejdráže prodávaly za 28 eur. Stabilitu a růst cen může však docílit jen dlouhodobá reforma. Dlouho očekávaná finální dohoda o spuštění Tržní stabilizační rezervy (MSR) od roku 2019 má být začátkem července schválena v Evropském parlamentu v plenárním čtení. Evropská komise plánuje změnou mechanismu snížit přebytek povolenek na trhu a zvýšit tak jejich cenu. Přebytečné povolenky na vypouštění škodlivin do ovzduší by měly směřovat právě do této rezervy, z níž mají být na trh uvolňovány pouze v případě zvýšené poptávky.

,,Nyní, co se členské státy EU dohodly na termínu spuštění MSR, odhadujeme zvýšení ceny zhruba o 15 % za rok, čímž vzroste během pár let velký zájem o investice do čistých a méně znečišťujících technologií. Zároveň předpokládáme v roce 2020 růst ceny na 12 - 15 euro a v roce 2030 až na 30 euro," dodal Jan Fousek.

Na konferenci vystoupil také Jeff Swartz, ředitel IETA - Mezinárodní asociace pro obchodování s emisemi. ,,Přijetí MSR v nadcházejících měsících umožní evropským účastníkům trhu s emisními povolenkami i nadále důvěřovat politickému směru v otázce řešení přebytečných povolenek. Členské společnosti IETA jsou přesvědčeny, že jednotlivé vlády brzy provedou zásadní kroky ke sladění svých cenových politik v oblasti emisí směrem ke globálnímu propojení. To napomůže konkurenceschopnosti a přispěje ke zmírnění důsledků klimatických změn," uvedl Jeff Swartz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů