Čtvrtek, 18. dubna 2024

Křetínský opět shání uhlí

Křetínský opět shání uhlí

Nákladné zásobování Elektráren Opatovice hnědým uhlím z Mibragu vydrželo jen dva roky. EPH musí zase hledat náhradní dodavatele.

Elektrárny Opatovice, patřící do Energetického a průmyslového holdingu (EPH) Daniela Křetínského, do konce roku přestanou spalovat německé hnědé uhlí. To se dováží z více než 300 kilometrů vzdálených dolů společnosti Mibrag, již taktéž ovládá EPH. "Dodávky uhlí do Česka skončí ještě v roce 2015," oznámil ředitel Mibragu Joachim Geisler.

Po dvou letech tak skončí snaha EPH přednostně zásobovat největší tuzemskou teplárnu méně kvalitním uhlím z vlastních ložisek ve středoněmeckém revíru poblíž Lipska. I když toto uhlí způsobovalo zvýšené emise oxidů síry a muselo být kvůli menší výhřevnosti mícháno s tuzemským uhlím z Dolu Bílina, který patří Severočeským dolům společnosti ČEZ.

Podle Křetínského představ měly přitom takto rozložené dodávky vydržet dvacet let. Ještě v loňském roce se EPH chlubil, že Opatovice, zásobující desítky tisíc domácností ve východních Čechách, se zařadily "mezi teplárny s vůbec nejdelšími garancemi dodávek paliva". Teď je všechno jinak.

Nepříliš obvyklý transport hnědého uhlí na velké vzdálenosti, který Mibrag začal zkoušet už roku 2012, vyvolal v těžařských regionech kritiku veřejnosti i ekologických aktivistů. Kromě environmentální zátěže spojené s převozem Němcům vadilo, že vývoz uhlí prodlužuje životaschopnost odvětví považovaného v "zeleně" naladěné zemi za slepou větev energetiky.

Německé dodávky měly další nevýhody. Jelikož se převoz méně kvalitního uhlí prodražil, musely loni Opatovice svým zákazníkům z řad komunálních distributorů k jejich nelibosti zvednout ceny tepla až o 8 procent. Největší překážkou byl ovšem podle informací HN oslabující kurz koruny, jelikož dodávky jsou placeny v eurech. Když dovoz z Německa začal, stálo euro 24,5 koruny, teď je o 10 procent dražší.

Opatovice původně závislé na dovozu ze zahraničí nebyly. Ještě předloni odebíraly tuzemskou surovinu z dolů na Mostecku. Ty ale od roku 2006 postupně ovládl Czech Coal Pavla Tykače. A Tykač za dodávky začal požadovat mnohem vyšší cenu - na ni Křetínský odmítl přistoupit.

Výsledkem byla série sporů, přičemž od poloviny roku 2012 byly Opatovice zásobovány jen díky předběžným rozhodnutím soudu, který Tykačovi nařídil uhlí vozit ve veřejném zájmu. Znesvářené strany se dohodly začátkem roku 2014, ovšem dodavatelský kontrakt na uhlí z Tykačova mosteckého Lomu ČSA (dnes spadá pod Severní energetickou, v níž má Tykač menšinový podíl) byl zrušen. EPH tak začalo svou teplárnu zaopatřovat z vlastních dolů Mibragu. V loňském roce bylo z Německa do Opatovic dovezeno asi 1,4 milionu tun uhlí, dalších zhruba 600 tisíc tun dodala Bílina.

Uhlí původně určené na export do Česka bude z dolů Mibragu přesměrováno do 200 kilometrů vzdálené elektrárny Buschhaus, jež od roku 2013 také patří EPH. Buschhaus byl dosud zásobován z přilehlého lomu Schöningen, jeho produkce je ale utlumována a do dvou let by měla skončit.

Otázkou nyní zůstává, čím EPH pokryje poměrně velký výpadek německých dodávek tak, aby uspokojil své zákazníky. "Máme smluvně zajištěny dodávky od více dodavatelů, a v této oblasti tedy neočekáváme žádné problémy," uvedl mluvčí teplárny Martin Sýkora.

Podle zdroje HN z uhelné branže, který si nepřál být jmenován, nebude shánění dodatečného uhlí příliš obtížný úkol. Opatovice totiž kvůli klesajícím cenám elektřiny radikálně omezí její výrobu a budou využívat uhlí pouze na výrobu tepla. Na to by jim měl stačit necelý jeden milion tun kvalitnější suroviny.

Část výpadku v Opatovicích vykompenzují zvýšenými dodávkami z Bíliny. ČEZ totiž své uhelné elektrárny nevyužívá na plnou kapacitu, takže Severočeským dolům zbývá manévrovací prostor pro zvýšení dodávek. V příštím roce by tak do Opatovic mělo z Bíliny směřovat zhruba 700 tisíc tun.

Sehnat zbylé zhruba dvě stovky tisíc tun suroviny už nebude tak obtížné. Podle informací HN probíhají jednání se Severní energetickou, z jejíhož Lomu ČSA je stále zásobováno několik tepláren. Hnědé uhlí těží i Sokolovská uhelná, jíž ovšem zásoby rychle dochází. Spotřebovává je rostoucí měrou ve vlastních zdrojích.

"Další možností je dovoz z polského Dolu Turów, který se nachází blíž než doly Mibragu," domnívá se energetický expert Jiří Gavor ze společnosti Ena. Právě z Turówa import do Česka v loňském roce vzrostl o několik desítek procent, téměř na 200 tisíc tun. Polské uhlí má tu výhodu, že je výhřevnější než německé a obsahuje méně síry. Ovšem železniční spojení, nutné pro dodávky velkého rozsahu, není z Turówa příliš dobré.

Skutečnost, že pro EPH by neměl být problém dostatek uhlí sehnat, potvrzuje i analýza společnosti Carbounion Bohemia vypracovaná pro ministra financí Andreje Babiše.

Dlouhodobá budoucnost Opatovic ovšem tak jistá není. EPH má pouze krátkodobé kontrakty a Bílina by nemusela mít vždy dostatek suroviny. Část produkční kapacity lomu od příštího roku zabere nově spuštěný blok elektrárny v Ledvicích.

AUTOR: Václav Trejbal
AUTOR-WEB: www.ihned.cz
S přispěním Jany Klímové

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů