Úterý, 19. března 2024

Nové překladiště zlevní přepravu odpadu z Olomouce do spalovny

Nové překladiště zlevní přepravu odpadu z Olomouce do spalovny

Snazší a levnější přepravu komunálního odpadu z Olomouce do spalovny v Brně umožní nová překládací stanice, která dnes byla slavnostně otevřena v olomoucké městské části Chválkovice. Stavba překladiště, jehož součástí je výkonný lis, stála bezmála 36 milionů korun. Téměř třetinu nákladů pokryla evropská dotace.

Ředitel Technických služeb města Olomouce Miroslav Petřík novinářům řekl, že nové překladiště dokáže ročně zpracovat 32.000 tun komunálního odpadu a jeho kapacita postačuje pro celé město. Díky novému lisu bude na odvoz odpadu potřeba méně automobilů, takže náklady na dopravu budou nižší. Podle primátora Antonína Staňka (ČSSD) by areál překladiště měly denně opustit jen tři nákladní soupravy s kontejnery naloženými slisovaným komunálním odpadem.

"Vzhledem k tomu, že město Olomouc nevlastní zařízení na likvidaci nebo využití odpadu, většina odpadů z olomouckého překladiště skončí v brněnské spalovně, která je toho času jediná na Moravě," uvedl Petřík, podle kterého nové překladiště posílilo odpadovou nezávislost města. "Můžeme efektivně přepravovat odpady na i větší vzdálenosti," podotkl.

Nové překladiště je vybaveno také zařízením k drcení velkoobjemového odpadu, jako je například nábytek, který bude odvážen k dalšími využití. Drtič dokáže za hodinu zpracovat 20 tun velkoobjemového odpadu. "Technologie tohoto nového olomouckého překladiště je v ČR unikátní a představuje současnou špičku v moderním nakládání s odpady," řekl Petřík.

V Olomouckém kraji by s pomocí evropských dotací mělo v následujících letech vzniknout dalších šest podobných překladišť. Podle hejtmana Jiřího Rozbořila (ČSSD) města a obce od roku 2024 nebudou moci ukládat zbytkový komunální odpad do země, takže je třeba zefektivnit systém s jejich nakládáním. "Je to (olomoucké překladiště) první předstupeň toho, co Olomoucký kraj chce dělat do budoucna," řekl Rozbořil, podle kterého je nutné vyřešit sběr, třídění i dopravu zbytkového komunálního odpadu do spaloven.

Olomoucká radnice nyní část odpadu ukládá na skládku v nedalekých Mrsklesích a zbytek likviduje ve spalovně v Brně. Poplatky za umístění komunálního odpadu na skládky se rok od roku zvyšují. Nyní město platí více než 1000 korun za tunu a v následujících letech by se měla částka až zdvojnásobit.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů